VRT/Max Vryens

Pascale Naessens: "De wetenschap weet zelf niet welke de meest gezonde manier van eten is"

"De wetenschap weet zelf niet welke de meeste gezonde manier van eten is, hoeveel koolhydraten, hoeveel vetten en hoeveel proteïnen", zegt Pascale Naessens in "De bende van Annemie" op Radio 1. "We moeten er vanaf stappen dat iedereen op dezelfde manier moet eten." Voor Naessens is de basis om een gelukkig mens te zijn vrij simpel: eet voor 80% aan natuurlijke producten en voor 20% whatever. Troep (of snoep) mag gerust.

Over "kamp quinoa" en "kamp boter"

Naessens kiest in haar kookboeken voor de pure keuken en natuurlijke producten: veel groenten, veel fruit, niet te veel snelle koolhydraten en vet. De laatste tijd verscheen ze vooral in de media wanneer het over gekibbel tussen tv-koks ging. Onlangs nog was er de zogenoemde "quinoarel" met Jeroen Meus en zat ze plots gewrongen tussen het "kamp quinoa" en het "kamp boter". Naessens vindt dat allemaal uit de context gerukt. "We (Meus en Naessens, red.) zeggen heel veel dingen gelijk, maar het is gewoon wat er van gemaakt wordt."

"Eén manier van eten, dat kan niet"

Naessens kaart ook - volgens haar - het grote probleem bij voeding aan: "We willen vaak dat iedereen op één- en dezelfde manier eet. We willen onze eetgewoonten opleggen én dat kan niet. Omdat we allemaal anders reageren op voeding, maar ook: er zijn verschillende mogelijkheden om gezond te eten.  Je kunt meditteraans eten, of weinig koolhydraten en veel vet eten, maar evengoed omgekeerd: veel koolhydraten en weinig vet. "

VRT/Max Vryens

"De voedingsdriehoek zal veranderen"

Naessens ging voor haar nieuwe boek praten met de Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett over de klassieke voedingsdriehoek.

"Dat is 20 jaar voorbijgestreefd. Ik heb die driehoek mee helpen installeren, jammer, want de hele wereld nam die over. Op dat moment - 20 jaar terug - dachten we dat vet écht een probleem was en hebben we dat bovenaan gezet. Maar een mens moet iéts eten, dus hebben we gewoon aangenomen dat we zoveel koolhydraten moeten eten.  Maar er is geen enkele wetenschappelijke studie die dat onderbouwt", vertelde Willett aan Naessens.

"Je moet gewoon eetpatronen bekijken. We willen altijd horen is brood goed of fout? De vraag is echter: hebben we véél of weinig koolhydraten nodig? En dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via brood.  De gezondheidsvoordelen bij brood zitten in de volle granen. Vraag is... hoeveel van die volle granen zitten er nog in dat brood", aldus Naessens. Hoe het ook zij,  de schrijfster is alvast blij dat mensen bewuster bezig zijn met hun voeding.

"Genieten van die pizza, eet maar op!"

Naessens durft gerust percentages op voeding plakken. "Mensen willen ALTIJD weten of iets gezond of ongezond is. Zo zit voeding niet in elkaar.  Mijn basisidee is dat  80% van wat we eten, natuurlijke voeding zou moeten zijn. Rechtstreeks uit de natuur in je keuken. 20% kan whatever zijn, voor de ene is dat een pizza of frieten, voor de andere een croissant op zondagochtend", legt ze uit.

"Die 100% maakt van iemand een gelukkig persoon. We kunnen écht wel tegen een stootje, we zijn een sterk ras.  Af en toe troep kan geen kwaad. Genieten van die pizza. Eet maar op!"

Meest gelezen