Belga

Roald Dahl wilde Sjakie (van de Chocoladefabriek) zwart en niet wit

Het jongetje Sjakie uit het bekende kinderboek "Sjakie en de Chocoladefabriek" had zwart moeten zijn. Dat was het oorspronkelijke idee van de Britse schrijver Roald Dahl. Maar hij werd onder druk gezet door zijn uitgever. Dat heeft weduwe Liccy Dahl verteld aan Radio 4 op BBC.  

"Sjakie en de Chocoladefabriek" kwam uit in 1964. Het werd een van de bekendste kinderboeken ooit en later volgden verschillende filmadaptaties. Sjakie zelf was een blank jongetje, terwijl schrijver Dahl toch eerst een zwart jongetje voor ogen had. Die bekentenis deden weduwe Liccy en Dahls biograaf Donald Sturrock aan BBC, ter gelegenheid van de 101ste verjaardag van de geboorte van de schrijver.

Geen zwarte held

"Zijn uitgever vond dat echter een slecht idee om een zwarte held te hebben. De mensen zouden zich vragen stellen", aldus Sturrock. Toch lokte de eerste uitgave al controverse uit wegens vermeend racisme. De Oempa-Loempa's waren in die versie zwarte pygmeeën uit Afrika die werkten in de fabriek van Willy Wonka. Dahl ontkende altijd de racistische ondertoon en een latere editie werd aangepast. Volgens weduwe Liccy was haar man ook niet blij met de eerste filmversie, waarin Gene Wilder gestalte gaf aan Willy Wonka (foto boven).

Het favoriete personage van Dahl was trouwens de GVR (Grote Vriendelijke Reus uit een ander bekend boek, red.). "Hij (Roald, red.) speelde graag met taal en dan was er die uitzonderlijke vriendschap tussen Sofie en de GVR", zegt Liccy daarover.

Meest gelezen