Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Rohingya-rebellen willen geen steun van IS, Al Qaeda of andere terreurgroepen

Eerder had Al Qaeda opgeroepen om de Rohingya in Myanmar "financieel en militair" te steunen, maar de belangrijkste rebellengroep ARSA wijst die steun nu af. Intussen vreest de VN voor een totale verdrijving van de Rohingya uit Myanmar.

In een tweet stelt het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) dat het "geen enkele band met Al Qaeda, IS of eender welke andere terreurgroep heeft" en dat het ook niet wil dat die groepen in het conflict in Myanmar betrokken worden.

ARSA wijst zo de eerdere oproep van de terreurgroep Al Qaeda af voor steun aan de Rohingy, ook op militair gebied. De ARSA of Harakah al-Yaqin ("Geloofsbeweging") is verantwoordelijk voor de aanvallen op de grenspolitie van Myanmar eind augustus en eind vorig jaar, die de aanleiding vormde voor de brutale repressie van de Rohingya door het Myanmarese leger.

De ARSA zou geleid en gefinancierd worden door gevluchte Rohingya die in Saudi-Arabië en de Golfstaten een toevlucht hebben gezocht. Volgens analisten wijst niets er op dat de rebellen tot nu toe banden hadden met extremistische moslimterreurgroepen zoals Al Qaeda of IS, maar die zouden wel van de huidige crisis gebruik willen maken om een nieuw front te openen, zoals IS dat eerder deed met de Abu Sayyaf-groep in het zuiden van de Filipijnen. Een dergelijk scenario zou de Rohingya echter veel internationale sympathie kunnen kosten, net nu die vluchtelingen dat erg hard nodig hebben.

Suvra Kanti Das

"Volledige verdrijving Rohingya is mogelijk"

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) -verbonden met de Verenigde Naties- waarschuwt de internationale gemeenschap om zich voor te bereiden op het ergste scenario: de volledige verdrijving van alle 1,1 miljoen Rohingya-moslims uit Myanmar naar buurland Bangladesh.

Sinds eind augustus zijn al bijna 380.000 Rohingya over de grens gevlucht voor het geweld van het Myanmarese leger en Rakhine-milities. Zowat 60% van hen zijn kinderen, vaak niet vergezeld. Dagelijks zouden er 10.000 tot 20.000 vluchtelingen bijkomen en er zouden er nog veel onderweg zijn.

Dat leidt tegelijk tot een humanitaire crisis in het arme Bangladesh dat de toestroom niet aankan zonder hulp van buitenaf. Het land richt nieuwe vluchtelingenkampen in, maar die zitten sneller vol dat ze gebouwd worden. Veel vluchtelingen zitten dan ook her en der of hebben  onderdak gekregen bij lokale bewoners. De VN spreken al langer over "etnische zuivering", maar dat lijkt het leger van Myanmar niet te storen. Als dat zo doorgaat, komt er een einde aan de aanwezigheid van Rohingya in de Myanmarese deelstaat Rakhine (Arakan), die minstens 800 jaar teruggaat en mogelijk verder.

Hoeveel Rohingya wonen er waar?

  • Myanmar voor augustus 2017: 1,1 miljoen
  • Bangladesh: 785.000
  • Pakistan: 350.000
  • Saudi-Arabië 200.000 en Verenigde Arabische Emiraten 10.000
  • India 40.000
  • Thailand 5.000
  • Maleisië 150.000
  • Indonesië 1.000

"Bedreiging voor nationale veiligheid"

Intussen buigt het Indiase Hooggerechtshof zich over de plannen van de regering om de 40.000 Rohingya die naar India zijn gevlucht, het land uit te zetten. Enkele vluchtelingen hadden bij het gerecht bezwaar aangetekend.

Volgens de hindoe-nationalistische regering van premier Narendra Modi zijn de Rohingya "een bedreiging voor de nationale veiligheid". Vorige week had Modi gezegd dat hij begrip heeft voor de houding van Myanmar dat zich aangevallen voelt door de Rohingya-rebellen. Wel heeft India intussen 53 ton hulpgoederen gestuurd naar buurland Bangladesh om de Rohingya daar op te vangen.

Meest gelezen