Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Oud-woordvoerder Trump over omstreden persconferentie: "Het was waarschijnlijk niet de beste start"

Sean Spicer, de omstreden voormalige woordvoerder van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft in een tv-interview teruggeblikt op zijn korte, maar veelbesproken carrière in het Witte Huis. Over zijn eerste en meteen al fel gecontesteerde persconferentie zei "dat het waarschijnlijk niet de beste start was". 

Sean Spicer maakte carrière als strateeg van het Witte Huis en werd na de verkiezing van Donald Trump woordvoerder en hoofd communicatie van het Witte Huis. Zijn allereerste persconferentie zette meteen de toon voor zijn omgang met de media: Spicer ging wild tekeer tegen de verzamelde journalisten over de publieksopkomst -die hij "de grootste ooit" noemde - bij Trumps eedaflegging. De leugens die hij opdiste, werden later door Trumps adviseur Kellyanne Conway weggezet als "alternatieve feiten". 

Tijdens de laatavondshow van Jimmy Kimmel erkende Spicer dat die felbesproken eerste persconferentie "waarschijnlijk niet de beste start was".

"De president wilde een en ander duidelijk stellen"

Het was Trump zelf die het laatste woord had over wat er gezegd werd tijdens de persconferentie. "Het was mijn job om hem advies te geven, maar uiteindelijk is hij de president", zei Spicer.

Jimmy Kimmel wilde van hem weten of hij van de publieksopkomst een thema had gemaakt, als hij het zelf voor het zeggen had gehad. Spicer antwoordde met een kwinkslag. "Als ik het zelf voor het zeggen had gehad, had ik waarschijnlijk een ander pak gedragen", zei hij, want ook voor zijn te ruim zittende pak had hij inderdaad kritiek gekregen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Terugkomend op de omstreden persconferentie, daags na de eedaflegging, zei  Spicer dat de pasverkozen Trump "een en ander duidelijk stellen". "Een deel van de mensen wilde hem niet het krediet geven dat hij verdiende. Ik denk dat hij dat persoonlijk nam. Veel mensen, de media in het bijzonder, probeerden voortdurend de geldigheid van zijn verkiezing te ondermijnen."

Nog altijd geen probleem met "alternatieve feiten"

Met "alternatieve feiten" blijkt Spicer nog altijd geen probleem te hebben. "Je kunt naar een bewering of een aantal feiten kijken en daar een opinie over hebben... en iemand anders kan met een andere conclusie voor de dag komen", zei Spicer. "Dat is wat ons land groots maakt".

Sean Spicer maakte ook nog duidelijk dat hij als woordvoerder van het Witte Huis nooit vooraf op de hoogte werd gebracht van de tweets die president Trump deelde. Hij noemde die tweets "een van de meest effectieve middelen van de president in zijn campagne".

Sean Spicer nam in juli ontslag als woordvoerder van het Witte Huis. Hij was nog geen half jaar in dienst in die functie. Hij werd opgevolgd door Anthony Scaramucci, die de functie nog minder lang uitoefende.

Meest gelezen