© 2016 - Bas de Meijer / HH

Snelle elektrische fiets verboden tijdens autoloze zondag

Tijdens de autoloze zondag in Brussel zijn dit weekend geen snelle elektrische fietsen toegelaten. Volgens de dienst Brussel Mobiliteit van het Brussels Gewest is de snelle elektrische fiets in het verkeersreglement gelijkgesteld aan een bromfiets. Speedpedelecs halen snelheden tot 45 km per uur en daarom gelden er specifieke regels voor. Een helm is verplicht, je hebt er een rijbewijs voor nodig en de fiets moet verzekerd en ingeschreven zijn.

"Het is geen actieve beslissing," zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. "Op autoloze zondag is alle gemotoriseerde verkeer in Brussel verboden (zonder uitzonderlijke toelatingspas), en volgens het verkeersreglement is een speedpedelec nu eenmaal een gemotoriseerd vervoersmiddel." Het punt zal alleszins meegenomen worden in de evaluatie van de autoloze zondag, klinkt het.  

In Gent en Antwerpen mogen speedpedelecs zondag wel binnen

Ook Gent en Antwerpen zijn komende zondag autovrij, maar de snelle elektrische fietsen zijn daar wél welkom. "Speedpedelecs horen gewoon bij de alternatieve vervoersmiddelen voor de auto, die horen thuis op een autoloze zondag," zegt Filip Watteeuw (Groen), schepen voor Mobiliteit in Gent. Antwerpen is zondag alleen verboden terrein voor auto's, bromfietsen en moto's mogen er wél in, dus ook de snelle elektrische fietsen.

De Fietsersbond reageert verbaasd op het verbod in Brussel, en vindt de maatregel overdreven. Zij zien de auto's die toch nog rondrijden met een toelating als een grotere bedreiging voor de verkeersveiligheid dan de snelle
elektrische fiets. Op een autoloze zondag moet die fiets ook zijn plaats
hebben, zegt woordvoerder Roel de Cleen.

Meest gelezen