© 2016 Bloomberg Finance LP

Terug van weggeweest: Trump haalt op Twitter uit naar "crooked" Hillary Clinton

De Amerikaanse president Donald Trump haalt op Twitter uit naar "crooked" Hillary Clinton. De aanleiding is de interviews die de gewezen Democratische presidentskandidaat heeft gegeven in de marge van het verschijnen van een nieuw boek over haar verkiezingsnederlaag waarin Trump een veeg uit de pan krijgt.

Clinton heeft een nieuw boek uit. "What happened", "Wat is er gebeurd", gaat over haar verkiezingsnederlaag in november vorig jaar. Hoewel ze enkele miljoenen stemmen meer haalde bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen dan haar rivaal Donald Trump, verloor ze de stembusgang. Trump haalde immers een pak meer kiesmannen binnen en belandde zo in het Witte Huis.

In het boek kijkt Clinton -een beetje- in eigen boezem, maar haalt ze vooral uit naar anderen die er volgens haar voor gezorgd hebben dat ze de verkiezingen niet heeft gewonnen. Niet alleen partijgenoot Bernie Sanders krijgt een veeg uit de pan omdat hij volgens haar te lang campagne heeft, maar ook Donald Trump natuurlijk.

In de marge van de publicatie van het boek heeft Clinton her en der interviews gegeven. Ook daar spaart ze Trump niet. De Democrate blijft erbij dat de man "totaal ongeschikt" is om president te zijn. En ze verwijt hem een erg bitse campagne te hebben gevoerd. Bovendien gedraagt hij zich volgens haar niet als president van alle Amerikanen door aan te schurken bij extreemrechts en verdeeldheid te zaaien.

Crooked Hillary Clinton geeft alles en iedereen de schuld behalve zichzelf

VS-president Donald Trump op Twitter

"Clinton begrijpt duidelijk niet wie de president is en begrijpt niet wat hij doet", zegt Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis daarop. "En dat is exact waarom ze geen president is geworden en in plaats daarvan een boek schrijft vol valse waarheden. Ze legt de schuld bij veel andere mensen, terwijl ze beter zou aanvaarden dat die schuld vooral bij haarzelf ligt." Een reactie van de Amerikaanse president zelf kon niet uitblijven.

"Crooked Hillary Clinton geeft iedereen en alles de schuld van haar verkiezingsnederlaag, behalve zichzelf", twittert de Amerikaanse president onder meer. "De "deplorables" blijven Hillary achtervolgen. Ze hebben duidelijk en luid meegedeeld hoe ze zich voelen. Ze heeft veel geld uitgegeven, maar dat heeft uiteindelijk niets uitgemaakt." Clinton noemde in de campagne de aanhangers van Trump "a bucket of deplorables", een bende betreurenswaardigen.

Het boek van Clinton is al verkrijgbaar in het Engels. De Nederlandse vertaling verschijnt in oktober.

Meest gelezen