Theo Francken haalt zich digitale woede op de hals met "#opkuisen"

Een Facebook-bericht van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de vluchtelingen in het Maximiliaanpark in Brussel leidt tot nogal wat verontwaardiging op de sociale media. Niet het bericht zelf, maar wel de hashtag #opkuisen wordt afgekeurd.

De voorbije weken heeft de politie tientallen migranten opgepakt in het Maximiliaanpark en het station Brussel-Noord. Gisteren gebeurde dat opnieuw, en dat vindt Francken prima. "Vanmorgen 14 mensen aangehouden in Maximiliaanpark en 9 in het Noordstation, 3 verklaarde minderjarigen. Volgens info politie nauwelijks volk in het park # opkuisen", schreef hij op Facebook. 

Vooral "#opkuisen" schoot nogal wat mensen in het verkeerde keelgat. "Vuil moet je opkuisen, mensen niet", twittert Groen.

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt protesteert en merkt op dat het stil blijft bij de coalitiepartners in de meerderheid. 

Ook bij de SP.A wordt verontwaardigd gereageerd. Oud-staatssecretaris Bruno Tuybens heeft het over een "vernederende en mensonterende woordkeuze" die "bijzonder zorgwekkend" is. 

PVDA-voorzitter vraagt zich cynisch af hoe je dat doet, "kinderen opkuisen".

Volgens Francken wordt hij verkeerd begrepen. "Ik kuis geen mensen op, ik kuis problemen op en ga dat blijven doen", schrijft hij vandaag op Facebook. 

Sammy Mahdi, voorzitter van Jong CD&V, heeft een tip voor Theo Francken: gebruik de term "opkuisen" liever in een andere context.

Meest gelezen