Videospeler inladen...

Trump: "Geen deal over migranten zonder massale grensbewaking"

In een tweet ontkent de Amerikaanse president Donald Trump dat hij een akkoord heeft bereikt met de Democratische oppositie over jonge migranten in de VS. Die deal is mogelijk, maar enkel in ruil voor "massieve grensbewaking".

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vannacht heeft Trump op het Witte Huis gedineerd met Nancy Pelosi en Chuck Schumer, respectievelijk de fractieleiders van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Na afloop stelden de twee topdemocraten dat ze een akkoord hadden bereikt met de Republikeinse president Donald Trump over een vervanging voor het DACA, het programma van zijn voorganger Barack Obama, waardoor 800.000 illegale migranten die als kind de VS waren binnengekomen, mochten blijven. 

In een tweet ontkent president Trump dat er een akkoord is, maar hij sluit een latere deal niet uit. De president eist wel dat de Democraten in ruil akkoord gaan met een "massieve grensbewaking" en zegt dat de muur langs de grens met Mexico -een van zijn verkiezingsbeloften- er moet komen. De Democraten willen niet meewerken aan die muur en ook sommige Republikeinen niet. Die laatsten vinden hem te duur.

Geen nieuw DACA zonder de muur?

Er is dus duidelijk verwarring over de ontmoeting tussen Trump en de Democratische leiders in het Congres. Sarah Huckabee-Sanders, de woordvoerster van Trump, tweette eerder dat er geen akkoord zal komen over DACA als er geen geld voor de bouw van de muur komt.

Veel Republikeinen in het Congres zijn dan weer ongerust. Enerzijds heeft Trump eerder het al op een akkoordje gegooid met de Democraten over de verhoging van het schuldplafond en dat leverde hem forse kritiek in zijn eigen partij op.

Als Trump dat nu opnieuw zou doen, zonder een grote tegenprestatie zoals de muur, krijgt hij wellicht nog meer tegenwind van zijn achterban. De Republikeinse afgevaardigde Steve King uit Iowa stelt het zo: "Als de berichten over een akkoord (over DACA, nvdr.) waar zijn, is de achterban van Trump vernietigd en gedesillusioneerd zonder een kans op herstel. Geen enkele belofte is dan nog geloofwaardig".

De rechts-populistische nieuwssite Breitbart, nu opnieuw geleid door Trumps voormalige strateeg Steve Bannon, reageerde met de headline "Amnesty Don", een schot voor de boeg van president Trump vanuit zijn eigen gelederen.

Meest gelezen