Unizo houdt ludieke actie om "braindrain" uit West-Vlaanderen tegen te gaan

In Kortrijk heeft Unizo West-Vlaanderen een ludieke actie gehouden om erop te wijzen dat heel wat vacatures in de provincie niet ingevuld raken. Lokale kmo's hebben grote moeite om hoogopgeleide profielen aan te trekken. Die zoeken vaak werk buiten de provincie.

De economie draait bijzonder goed in West-Vlaanderen. Zo goed dat heel wat vacatures niet ingevuld raken. Maar liefst 44.744 jobaanbiedingen staan open, een stijging met 26 procent ten opzichte van vorig jaar. De werkloosheidsgraad bedraagt nog 4,9 procent. De vijver om uit te vissen wordt dus steeds kleiner.

"Het wordt moeilijker en moeilijker om de juiste profielen aan te trekken", zegt Kevin Defieuw van Unizo West-Vlaanderen. Om wat voor jobs gaat het? "Men denkt vaak aan de technische profielen, maar we zien ook dat het moeilijk is om hooggeschoolde profielen te vinden."

Groot scherm

De Unizo-afdeling heeft een groot scherm met vacatures voor hoogopgeleide profielen geplaatst op de carpoolparking in Kortrijk. Van daar vertrekken veel West-Vlamingen richting andere oorden en de middenstandsorganisatie wil hen tonen dat er ook binnen de provincie vacatures zijn.

"De West-Vlaamse kmo’s hebben heel wat voordelen: de flexibiliteit, het familiale karakter, de doorgroeimogelijkheden, het betere woon-werkverkeer, enzovoort.  We willen dat met deze ludieke actie in de verf zetten", zegt Defieuw.

Oplossingen?

Hij spreekt over een "braindrain". De West-Vlaamse jongeren gaan studeren buiten de provinciegrenzen, in eerste instantie in Gent, en blijven daar hangen. "Meer dan 60 procent studeert buiten de provinciegrenzen", aldus Defieuw. "Het is dan ook belangrijk om in West-Vlaanderen te blijven inzetten op goede onderwijsinstellingen en goede kennisinstellingen."

Unizo ziet daarnaast heil in investeringen in een betere mobiliteit, het herscholen van werkzoekenden naar de gezochte profielen en het aantrekken van meer Franse en Waalse werknemers.

Meest gelezen