Videospeler inladen...

Vlamingen zetten zich als "buddies" in voor integratie

Dagelijks zetten heel wat Vlamingen zich als ‘buddy’ in voor de integratie van vluchtelingen. Wegwijs maken in de gemeente of stad, administratieve ondersteuning, helpen een sociaal netwerk uit te bouwen. Het zijn maar enkele taken die de vrijwilligers op zich nemen. 

Heel wat vluchtelingen die in ons land aankomen hebben het moeilijk om aansluiting te vinden in onze samenleving. Hierdoor geraken deze nieuwkomers soms sociaal geïsoleerd. Elke dag zetten echter duizenden Vlamingen zich in om vluchtelingen te helpen hun weg te vinden in ons land, en dat via zogenoemde buddyprojecten. 

Bij een buddyproject wordt één vrijwilliger, een ‘buddy’, gekoppeld aan één vluchteling. Deelnemen gaat van start met een gesprek om te peilen naar gemeenschappelijke interesses, verwachtingen en mogelijkheden. Wanneer er een match is, wordt een duo gevormd. Dat duo spreek nadien wekelijks af om verschillende activiteiten te doen. 

Buddy’s bieden ondersteuning op tal van vlakken: bij de zoektocht naar een geschikte woonst, bij het leren kennen van de maatschappij en bij het bouwen van een sociaal netwerk. Daarnaast doen de duo’s samen ook tal van andere activiteiten, en bovendien helpt dit om het Nederlands onder de knie te krijgen. 

Meest gelezen