(c) Menno Boermans / Hollandse Hoogte

Minstens een derde van de Aziatische gletjers zal deze eeuw smelten

Zelfs als de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs worden nagekomen en dus de opwarming van de aarde beperkt blijft tot anderhalve graad, dan zal nog voor het einde van deze eeuw een derde van de Aziatische gletsjers smelten.

Dat is de conclusie van onderzoekers van de Universiteit te Utrecht. Het staat te lezen in een artikel dat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature wordt gepubliceerd. Als er geen actie wordt ondernomen tegen de klimaatverandering, dan smelt mogelijk zelfs twee derde van de gletsjers in Azië.

Deze gletsjers zullen de komende jaren volgens de onderzoekers zwaarder lijden onder de opwarming van de aarde dan die in andere regio's. Behalve aan de gletsjers van het Kunlungebergte in het westen van China, is er al smelting gemeten bij alle andere Aziatische gletsjers.

Op termijn is het verdwijnen van dat ijs in de bergen een probleem voor de streken waar men van het smeltwater afhankelijk is voor irrigatie, drinkwater en energie, zoals in de Indus, Ganges en Brahmaputra .

Meest gelezen