AFP or licensors

Wat met al dat eten bij een stroomstoring?

In Gent vond om 6.23 uur een stroomincident plaats. Duizenden gezinnen moeten het nog steeds zonder elektriciteit doen. Maar wat gedaan met al dat gekoeld eten? Voedingstechnicus André Huyghebaert gaf ons wat meer uitleg. 

Wat de diepvriezer betreft is er niet meteen een probleem, zolang dat er vanavond opnieuw stroom is. Een diepvriezer is namelijk goed geïsoleerd waardoor de temperatuur maar geleidelijk daalt. Deze is normaal gezien -18°C, maar ook een iets hogere temperatuur vormt geen probleem. Pas als de temperatuur op -12°C komt te staan, kan er kwaliteitsverlies voorkomen. Volgens Huyghebaert is het daarom erg belangrijk om de diepvriezer zo weinig mogelijk te openen. 

Ook wat de koelkast betreft is het absoluut noodzakelijk om deze zoveel mogelijk dicht te laten. Daarnaast hangt het voornamelijk af van het soort product. Zo verdragen gesloten producten meer dan degene die geopend zijn. 

Voor vlees en vis dat verhit moet worden voor consumptie, hoeft men niet te veel te vrezen als de stroomuitval niet van al te lange duur is. Bacteriën die gevormd worden, sterven namelijk door de verhitting. Bij vlees en vis dat rauw gegeten wordt, moet men wel opletten. Zeker bij kwetsbare personen, zoals kinderen en ouderen. Vis- en vleesproducten die geconserveerd zijn, zoals een blik tonijn, zijn dan weer wel oké. 

Eén boodschap dus: laat alle deuren gesloten. 

Meest gelezen