Waterlekken bij herstelling spoortunnel in Brussel onder controle

De waterlekken die voor enige vertraging zorgden bij de herstellingswerken die spoornetbeheerder Infrabel uitvoert op de sporen in de spoortunnel tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman zijn onder controle. De heropening blijft gepland op maandag 18 september.

Gisteren raakte bekend dat de waterlekken die de oorzaak waren van het water op het spoor nog tot dinsdag voor overlast zouden zorgen in de spoortunnel. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de oorzaak van de lekken intussen gevonden, een oud riool, en de lekken zijn nu onder controle. De extra funderingswerken die de waterlekken tegengaan, zijn wel nog altijd aan de gang.

"De vele regen kan misschien nog voor een nieuwe impact of problemen zorgen, maar dat hebben we niet in de hand", zegt Infrabel-woordvoerder Frederic Petit. De streefdatum voor de heropening van de sporen van maanag 18 september wordt behouden. "Al is de deadline strak", geeft Petit toe.

(Lees verder onder de foto.)

Slechts één van de twee sporen openen is geen optie, want door de beperking van de plaats in de tunnel wordt het ene spoor gebruikt voor het af- en aanvoeren van materiaal terwijl het andere hersteld wordt.

Vanaf zaterdag moeten beide sporen hernieuwd zijn en wordt er met een werktrein ballast verdeeld over een afstand van 700 meter op beide sporen. Zondag staat dan in het teken van werken aan de seininrichting, de controle van de bovenleiding en het testen van de nieuwe spoorinfrastructuur.

Meest gelezen