Werknemer bij Ryanair? Dan ben je misschien toch een Belgische werknemer, oordeelt Europees Hof van Justitie

Ryanair-werknemers die in ons land aan de slag zijn, vallen mogelijk toch onder het Belgische arbeidsrecht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. Dat is geen goed nieuws voor de lagekostenluchtvaartmaatschappij, want die werkte tot nu toe alleen met contracten volgens het Ierse recht. 

Zes bemanningsleden van Ryanair met standplaats in Charleroi (Belgen, Spanjaarden en Portugezen, nvdr.) hadden een proces aangespannen bij de arbeidsrechtbank in Bergen. Daar had men de vraag doorgestuurd naar het Europees Hof van Justitie.

De werknemers baseerden zich op het principe dat de werkplaats bepaalt welk arbeidsrecht van toepassing is, terwijl Ryanair het Ierse arbeidsrecht gebruikt, vanwege het feit dat de vliegtuigen daar ingeschreven zijn.

Nu heeft het Europees Hof van Justitie beslist dat de rechter naar verschillende factoren moet kijken, om te beslissen welk arbeidsrecht geldt. Daarbij is het begrip "thuisbasis" een belangrijke factor, zegt het Europees Hof. En dat is belangrijk voor de betrokken Ryanair-werknemers, want in hun contract staat dat Charleroi hun thuisbasis is. De arbeidsrechtbank in Bergen heeft dus een sterk argument om te oordelen dat ze werknemers zijn naar Belgisch recht. Voor de werknemers zou dat goed nieuws zijn, aangezien het Belgisch arbeidsrecht voor hen veel gunstiger is dan het Ierse. Zo wordt de eerste maand ziekteverlof hier doorbetaald door de werkgever.

De beslissing kan ook grote gevolgen hebben voor Ryanair-medewerkers in andere landen. Werknemers kunnen nu ook daar naar de rechtbank stappen, al is het arbeidsrecht niet overal gunstiger dan in Ierland. 

De uitspraak van het Europees Hof moet nu nog door een Belgische arbeidsrechtbank worden bekrachtigd. Ryanair legt zich alvast niet neer bij de uitspraak van het Hof.

Meest gelezen