Wijnflessen, magneten en mokken met gezicht van Mussolini zijn binnenkort verboden

Meer dan 70 jaar na de dood van Benito Mussolini gaat Italië fascistische propaganda verbieden. Magneten en wijnflessen met het gezicht van de "Duce", maar ook gestrekte rechterarmen zoals die in het voetbalstadion van S.S. Lazio wel eens te zien zijn, moeten verleden tijd worden. 

Het Italiaanse parlement keurde een wet goed die het maken, verspreiden of verkopen van fascistische propaganda strafbaar maakt. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van drie jaar. Ook de fascistische groet uitbrengen wordt verboden. Fascistische monumenten, zoals een aantal triomfzuilen en gebouwen in Rome, mogen blijven staan, maar zullen worden voorzien van uitleg.

De wet is een aanscherping van een al bestaande wet. Die verbiedt propaganda die verspreid wordt met als doel de Fascistische Partij weer aan de macht te brengen. Maar T-shirts, magneten, wijnflessen en andere spullen met Mussolini's beeltenis vallen daar niet onder, zodat die nog altijd probleemloos kunnen worden verkocht.

Souvenir uit Predappio

Dat gebeurt vooral in Mussolini's geboortedorp Predappio in de regio Emilia-Romagna, dat elk jaar zo'n 60.000 toeristen en aanhangers van het (neo)fascisme lokt. Velen nemen een souvenir mee uit het dorp. Mussolini-aanstekers, -magneten, -borrelglaasjes en -koffiemokken worden er vlotjes verkocht.

De burgemeester van Predappio, nota bene lid van de linkse Partito Democratico die het bewuste wetsontwerp indiende, ziet daar overigens geen graten in. "In plaats van souvenirs te verbieden, zouden we moeten praten over wat het fascisme voor ons betekende", vindt hij.

Maar volgens zijn partijgenoot Emanuele Fiano, die de wet indiende, moet die "neofascistische oprispingen en een terugkeer van de extreemrechtse ideologie afremmen".

De wet werd goedgekeurd  met 261 stemmen. 122 parlementsleden stemden tegen, 15 onthielden zich. De nee-stemmers behoorden tot de separatische Lega Nord, de populistische Vijfsterrenbeweging, Forza Italia, de partij van oud-premier Silvio Berlusconi, en enkele kleinere rechtse partijen. Ze vinden dat de verbodsbepalingen indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting.

De wet moet nu ook nog worden goedgekeurd door de Senaat. 

Meest gelezen