Street-artkenner: "Masturberende vrouw is zesde werk in reeks van zelfde kunstenaar"

In Brussel is weer een seksueel expliciete muurschildering opgedoken. Volgens kenner Björn Van Poucke is het de zesde in een reeks van dezelfde artiest, én mogen we er nog meer verwachten. "We zijn in blijde verwachting van meer werk."

Gespreide vrouwendijen en een hand ertussen: de afbeelding op de zijkant van een appartementsgebouw in de De Witte de Haelenstraat laat niet veel aan de verbeelding over. "Dit is duidelijk van dezelfde kunstenaar als vijf eerdere erotische afbeeldingen", zegt Björn Van Poucke, kenner van het genre en curator van het streetartparcours The Crystal Ship in Oostende. 

"Het is hetzelfde sobere kleurenpalet, want zo’n tekening moet in een paar uur worden gemaakt. Het is ook dezelfde soort locatie als de vijf andere, waarvoor de kunstenaar zich met een touw moet laten zakken vanaf het dak", stelt Van Poucke vast.

Wie de serieschilder is, is niet bekend. De naam van Bonom valt, pseudoniem van Vincent Glowinski, maar die heeft dat nooit toegegeven. Eerder doken al een penis op aan de Bareel in Sint Gillis, een close-up van een penetratie in de Visverkopersstraat, en elders in Brussel een anusschilderij en twee variaties op klassieke werken: een bebloed hangend lichaam en een scène waarin iemand de keel wordt overgesneden. 

Lange winternachten

Niet toevallig werden vijf van die schilderingen vorige winter gemaakt. "Dat lukt beter als de nachten wat langer worden," lacht Björn Van Poucke, zoals nu ook. Hij verwacht dat de kunstenaar er mee doorgaat. "We zijn in blijde verwachting van meer werk."  Is dit kunst? Reken maar, vindt Van Poucke.

Dit raakt mensen, positief of negatief; er wordt volop over gesproken. 

De meeste schilderijen zijn nog te zien, met uitzondering van de penis, die overschilderd is. De stad Brussel onderneemt niets tegen de streetart, tenzij die aanzet tot haat of geweld. Het is uiteindelijk de eigenaar van de gebouwen die het laatste woord heeft.

Intussen zijn op het internet al kaartjes te vinden met punaises om de muurschilderingen aan te duiden. Een plan van papier zoals in Oostende zou een goed idee zijn, vindt Björn Van Poucke. Voor het streetartfestival The Crystal Ship, waarvan hij de curator was, werden zulke kaarten gedrukt. Vorig jaar zijn er 70.000 exemplaren van verdeeld in Oostende, en dit jaar al 100.000.

IN KAART: hier staan alle muurschilderingen in Brussel

Meest gelezen