Videospeler inladen...
Foto Kurt

“Nathan, comme tu as grandi”

De jongen van 18 die bekende dat hij de burgemeester van Moeskroen, in Henegouwen, heeft gedood, is voor de raadkamer verschenen. Zijn advocaat heeft de vrijlating niet gevraagd. De jongen is in verdenking gesteld van moord.   

“Mijn cliënt neemt de volle verantwoordelijkheid voor zijn daden, en hij beseft ook hoe zwaar die zijn”, zegt advocaat Jean-Philippe Rivière bij het buiten komen uit de raadkamer. Op een korte zitting werd de verdere aanhouding van de jongeman besproken. Maar al voor de start liet de advocaat weten dat hij de vrijlating van zijn cliënt niet zou vragen.

Geen coup de folie

De advocaat zegt ook dat de jongeman heel verward was op het moment van de feiten, maar dat dit niet in een “coup de folie” gebeurde. “Mijn cliënt is wel degelijk toerekeningsvatbaar, hij is niet gek”, zegt Rivière, “dat ga ik niet pleiten voor de rechtbank”. Hij wil wel dat zijn cliënt wordt onderzocht door een
psychiater die ervaring heeft met jongeren. 

Over het motief is de advocaat duidelijk: “Nathan denkt dat de stad verantwoordelijk is voor het feit dat zijn vader zijn job verloor. En voor hem is de burgemeester de baas van de stad. De jongeman heeft de burgemeester afgelopen maandagavond dan ook meegenomen naar het graf van zijn vader. Advocaat Rivière vertelt hoe het gesprek verder verliep: “Hij heeft de burgemeester de vraag gesteld waarom die zijn vader nooit verdedigd heeft. De burgemeester heeft daarop geantwoord: “Mon dieu, c’était ton papa? Ik had je niet herkend. Wat ben je groot geworden”. 

Voorbedachtheid of niet

De jongen van 18 is in verdenking gesteld van moord. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van voorbedachtheid. Zijn advocaat laat de kwestie wat in het midden: “We weten niet of het gesprek op de begraafplaats en het feit dat de burgemeester hem niet herkende ertoe geleid heeft dat Nathan naar zijn breekmes greep. Het is niet duidelijk of hij al langer op deze plannen broedde. Maar voorlopig blijkt een lange voorbereiding alvast niet uit het dossier”. Het breekmes waarmee hij de burgemeester doodde, zat volgens de advocaat ook gewoon in de schooltas die de jongen bij zich had. 

Later vandaag beslist de raadkamer in Bergen of de verdachte langer in de cel moet blijven.

Meest gelezen