Aya Sabi: “Fictie is er om te raken”

Met haar eerste boek "Verkruimeld land" wil de jonge Aya Sabi een lans breken voor empathie. Zelfs al betekent dat in de geest van een zelfmoordterrorist kruipen.

Aya Sabi is pas 21 en studeert biomedische wetenschappen aan de universiteit van Maastricht. Ze schreef eerder columns voor deredactie.be en Mo*Magazine. Nu brengt ze voor het eerst fictie uit: "Verkruimeld land", een bundel van vijf korte verhalen. 

"Mijn hart ligt bij dat poëtisch proza. Fictie overstijgt droge argumenten, cijfers en feite. Het gaat om het gevoel", zegt Sabi in De Ochtend op Radio 1. Wat niet wil zeggen dat maatschappelijke, actuele problemen volkomen afwezig zijn in haar verhalen.

Universele verhalen

Er hangt een dreigende sfeer van oorlog en bezetting in "Verkruimeld land", maar expliciet is dat niet. Aya Sabi  geeft haar personages en landen geen namen. "De lezer mag dat allemaal zelf invullen. Uiteindelijk maakt elk bezet volk hetzelfde mee", vindt de auteur.

Empathie voor een slechterik

In het verhaal "Bestofte gordijnen" kruipt Aya Sabi in de psyche van een zelfmoordterrorist, een middelste zoon die verloren loopt. “Ik wou dat verhaal van de andere kant vertellen”, zegt Sabi. "Soms schrik je van jezelf en voel je empathie voor een personage dat de slechte mens ter wereld is." Ja, het is een fatalistisch boek, geeft Aya Sabi toe. Maar dat zijn het leven en de literatuur toch altijd? 

Het gaat altijd meer over liefdesverdriet dan over liefde.

Twitterrelletje

De voorbije weken kwam Aya Sabi in een Twitterdiscussie terecht met Theo Francken, staatssecretaris voor asiel en migratie, over de vreemdelingenwet. "Ik ben altijd beleefd gebleven, en dat was niet zo andersom. Maar dat vind ik niet zo erg", relativeert de auteur.

Tweede roman

Afstuderen én blijven schrijven, dat wil Aya Sabi doen. Ze heeft een contract met Atlas Contact op zak voor twee boeken. Het volgende wordt een roman. Ze voelt zich eerder schrijfster dan activiste.  Maar dan wel een auteur die aan de slag gaat met wat de wereld met haar doet.

Meest gelezen