Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

May niet opgezet met tweet van Trump na aanslag in Londen

De Britse premier May is niet opgezet met een opmerking van de Amerikaanse president Trump, na de ontploffing van een zelfgemaakte bom op de Londense metro deze morgen. Trump suggereerde op Twitter dat de Londense politie de dader kent en de aanslag dus had kunnen voorkomen.

"Opnieuw een aanval in Londen door een "loser terrorist. Dit zijn zieke en krankzinnige mensen die in het zicht waren van Scotland Yard", twitterde Trump kort na de ontploffing op de Londense metro. Hij lijkt daarmee te insinueren dat de Londense politie de dader van de aanslag op voorhand kende. Nochtans was er op dat moment niets bekend over mogelijke daders.

De president greep de gelegenheid bovendien aan om zijn inreisverbod voor burgers uit Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan en Jemen opnieuw op de agenda te plaatsen. "Het inreisverbod zou groter, strenger en specifieker moeten zijn - maar dwaas genoeg zou dat niet politiek correct zijn", twitterde hij. 

"Niet nuttig"

Toen de Britse premier May tijdens een interview op BBC gevraagd werd naar haar mening over Trumps tweets, merkte zij op dat het niet nuttig is om te speculeren over een lopend onderzoek. Volgens May doen de politie en veiligheidsdiensten er alles aan om de daders van "de laffe aanval" te identificeren. 

Trump heeft kort daarna met May gebeld, zo maakte het Witte Huis bekend. Hij betuigde de premier "zijn medeleven en gebeden voor hen die gewond raakten bij de terreuraanval in Londen". De president "beloofde de nauwe samenwerking met Groot-Brittannië om wereldwijd aanvallen op onschuldige burgers te stoppen, en om extremisme te bestrijden, voort te zetten".

Wat zijn tweet over het inreisverbod betreft bleef Trump echter duidelijk. "We moeten strenger en slimmer zijn", stelde hij tijdens een persconferentie.  

Meest gelezen