Videospeler inladen...

Dewaele: "Het is niet de bedoeling dat iedereen nu politieagent gaat spelen"

De bestuurder van de Opel die eerder deze week op de E40 ter hoogte van Sterrebeek een wagen moedwillig in gevaar bracht met zijn agressief rijgedrag, heeft zich vandaag bij de politie aangegeven. Het incident was gefilmd met de dashcam van een bestuurder die toevallig voorbijreed. Het filmpje maakte de voorbije dagen veel ophef op het internet. “Maar het is echt niet de bedoeling dat iedereen nu politieagent gaat spelen”, zegt woordvoerder Peter Dewaele van de Federale Politie in “De wereld vandaag” op Radio 1.

Hoe zit het nu eigenlijk met beelden van verkeersovertredingen gemaakt door een dashcam? Kunnen of mogen we die nu massaal aan de politie geven? En zal die dan gelijk beboeten?

Peter Dewaele, de woordvoerder van de Federale Politie: “Iedereen mag een dashcam installeren maar of het al dan niet als bewijs kan dienen, wordt in eerste instantie beslist door de Procureur des Konings en uiteindelijk ook door de politierechter. Zij beslissen of ze het als echte bewijsstukken in het dossier opnemen.”

Nog geen overrompeling

Het gebeurt dat mensen dashcambeelden naar de politie sturen, maar voorlopig zeker niet massaal. Meestal gaat het om mensen die zelf in een aanrijding betrokken zijn. Maar het kan ook om derden gaan, zoals bij het filmpje van de E40 Leuven-Brussel. Het gevaar om je verkeersonveilige buurman te gaan filmen en zo te verklikken, is voorlopig niet aan de orde.

Hoe vaak dashcambeelden bij de politie belanden, is onduidelijk. “De pv’s die op basis van zulke beelden worden opgemaakt, worden niet als dusdanig gecatalogeerd. Er zijn dus geen cijfers.”, verduidelijkt Dewaele.

De Federale Politie heeft hoe dan ook liever niet dat de makers ze ook op sociale media posten. Peter Dewaele: “Natuurlijk, als er echt levens in gevaar zijn, kunnen die beelden zeker naar de politie gebracht worden. Die zal daar een pv van opmaken en de Procureur des Konings op de hoogte brengen.”

Rekenen op gezond verstand

De politie blijft voorlopig eerder sceptisch over het insturen van beelden van verkeersovertredingen door particulieren. Peter Dewaele: “Wij rekenen op het gezond verstand van de mensen. Het is niet de bedoeling dat iedereen politieagent gaat spelen. We hebben liever geen 11 miljoen Belgen als agent. Als iedereen zelf een beetje kritisch is voor zijn eigen rijgedrag, dan weten we dat we allemaal geregeld kleine fouten maken. Het is hoegenaamd niet de bedoeling dat mensen de werkcapaciteiten van de politieagenten hypothekeren door kleine inbreuken via allerlei beeld- of fotomateriaal aan ons over te maken.” 

Meest gelezen