Videospeler inladen...

Trein botst tegen stootblok in Antwerpen-Centraal: spoor nog dagen buiten gebruik

Bij een treinongeval in het Centraal Station van Antwerpen zijn gisteravond drie lichtgewonden gevallen. Dat meldt de NMBS. Een trein die van Hasselt kwam, is om 22.18 uur in het station tegen een stootblok gereden. Het spoor zal tot midden volgende week niet gebruikt kunnen worden. De beschadigde trein is weggetakeld. 

De trein botste tegen een zogenoemd stootblok. De drie gewonden zijn de treinbestuurder en de twee treinbegeleiders. Bij de passagiers waren er geen gewonden, zij zijn opgevangen in het station zelf. De 18 treinen die later vrijdagavond nog moesten aankomen of vertrekken, moesten allemaal via de onderste verdieping.

3 sporen nodig om 1 spoor te herstellen

De trein, die het ongeluk veroorzaakte, werd vanavond om kwart na vijf weggetakeld. In het station van Antwerpen-Centraal zijn er momenteel drie sporen niet in gebruik: het spoor waar het treinongeluk gisteravond gebeurde, uiteraard, maar ook de twee sporen daarnaast. “Op die twee sporen laten we werktreinen rijden,” verklaart Dimitri Temmerman van de NMBS. "Spoor een en drie worden maandagochtend opnieuw in gebruik genomen. "

Wat het spoor waarop het ongeluk plaatsvond betreft: dat zal nog langer niet gebruikt worden. “Er is sowieso schade aan de bovenleiding, en die zal moeten worden hersteld. Samen met de collega’s van Infrabel gaan we ervan uit dat dit spoor pas in de loop van volgende week opnieuw gebruikt zal kunnen worden,” zegt Temmerman. 

Beperkte hinder

Dit weekend zou de hinder moeten meevallen. “Er rijden dan sowieso minder treinen dan op een gewone werkdag. Als we maandag de twee nevenliggende sporen opnieuw kunnen gebruiken, verwachten we dat de hinder relatief beperkt zal zijn. Een aantal treinen zullen vanop een ander spoor vertrekken, en er zullen er wellicht ook een paar met beperkte vertraging rijden”.  

Over de oorzaak van het ongeluk blijft het intussen in het duister tasten. Een defect aan de sporen, aan het treinstel of een menselijke fout: de onderzoekers sluiten voorlopig niets uit.

Meest gelezen