Europalia Indonesië: voorproefje op autoloze zondag in Brussel

Europalia stelt dit jaar Indonesië voor, het grootste islamitische land ter wereld, en stevig in de top 5 van naties met de meeste inwoners. Maar de uitgestrekte eilandengroep heeft ook en vooral een millennia oude beschaving, die springlevend aanwezig blijft in de huidige cultuur. Tegelijk is Indonesië hip en trendy en mee met alle nieuwe ontwikkelingen. Op de autoloze monumentenzondag laat Brussel al een stuk Indonesië op de geïnteresseerden los.    

De eerste kennismaking met Indonesië vindt zondag al plaats aan het Dynastiegebouw bij de Kunstberg. Wie dat wil kan daar van 11 tot 18 uur kecak dansen, wayang kulit schaduwpoppen maken, maskers versieren en vliegers in elkaar knutselen. Er zijn demonstraties van Balinese dansen en er staan foodtrucks met Indonesisch lekkers, onder meer saté's.  De hele tijd klinkt de gamelan en wordt er traditioneel gedanst.   

Eergisteren en vandaag

Europalia stelt om de twee jaar een grote wereldcultuur voor. Indonesië mocht niet ontbreken op de al indrukwekkende lijst. De grote tentoonstelling "Ancestors en Rituals" vindt zoals gewoonlijk onderdak in Bozar. De tweede expositie in Bozar, "Power and other things", focust op de geschiedenis vanaf het Nederlandse kolonialisme in wat onze noorderburen hun Oost-Indië noemen. Niet vergeten dat Multatuli zijn striemende aanklacht tegen dat kolonialisme in Brussel schreef. La Boverie in Luik toont "Archipel", de derde grote tentoonstelling, over de pioniersrol van Indonesië als zeevarende natie, en de culturele uitwisselingen die daar het gevolg van waren.    

Amok overal

Maar Europalia zal zich in heel Vlaanderen, Brussel en Wallonië laten voelen, met ook tientallen kleine fijne activiteiten zoals film, dans, literatuur, mode, culinaire genoegens en van die dingen. Het festival werkt samen met auteur David Van Reybrouck die vele maanden in Indonesië woonde. En daar wellicht al heimwee naar heeft. 

Meest gelezen