Videospeler inladen...

Minstens 29 gewonden na mislukte bomaanslag in Londense metro     

Bij een kleine explosie in een metrostel in Zuidwest-Londen zijn deze morgen zeker 29 passagiers gewond geraakt. De Londense politie stelt dat de ontploffing is veroorzaakt door een zelfgemaakt explosief en spreekt van een terreurdaad. De dader(s) van de aanslag zijn nog voortvluchtig.  

De explosie gebeurde rond twintig over acht, in volle ochtendspits, op het moment dat de metro het station Parsons Green, in het westen van de Britse hoofdstad, binnenreed. Volgens ooggetuigen ontplofte een witte emmer in een plastic zak van supermarkt Lidl, vlakbij de deur van het metrostel. Een passagier getuigt hoe er zich een vuurbal vormde en de mensen uit de wagon sprongen en wegrenden voor hun leven. 

Door de explosie liepen verschillende passagiers brandwonden op in het gezicht en op hun lichaam. Anderen werden vertrappeld of geduwd toen de reizigers in paniek richting de uitgang van het station vluchtten.

Bom niet volledig ontploft

De hulpdiensten en zwaarbewapende politie-eenheden kwamen snel ter plaatse en reizigers werden uit het station geëvacueerd. De omgeving van het metrostation Parsons Green werd afgezet en de District Line is uit voorzorg onderbroken. 

Er werden negentien gewonden naar het ziekenhuis zijn gebracht, meldt de Londense ambulancedienst. Tien anderen kwamen zichzelf melden in het ziekenhuis. De meesten hebben brandwonden opgelopen, maar geen van hen zou ernstig gewond zijn. Acht mensen mochten het ziekenhuis al verlaten.

De Londense politie beschouwt het incident als terreur. Onderzoekers van de antiterreureenheid, die ter plaatse het forensisch onderzoek voeren, stellen dat de explosie is veroorzaakt door een zelfgemaakt explosief. Volgens experts is de bom echter niet volledig tot ontploffing gebracht en de had de explosie "veel erger" kunnen zijn.

Eerder meldde tv-zender Sky News dat de Britse veiligheidsdiensten intussen één dader zouden hebben geïdentificeerd met behulp van beveiligingscamera's, maar dat werd niet bevestigd door de Londense politie. 

Videospeler inladen...

"Keep calm and carry on"

De Britse premier Theresa May heeft intussen gereageerd op het incident. Via Twitter liet ze weten dat haar "gedachten bij de gewonden en de hulpdiensten zijn". Na een crisisbijeenkomst van de COBR (Cabinet Office Briefing Room) liet May nog weten dat het dreigingsniveau niet verhoogd wordt. 

Kort na de ontploffing riep Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johson de inwoners van Londen op BBC TV op om "kalm te blijven" en "hun leven zo normaal mogelijk verder te zetten."

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft de aanslag via Twitter veroordeeld. "Opnieuw een aanval in Londen door een "loser terrorist"", schrijft hij. "Dit zijn zieke en krankzinnige mensen die in het zicht waren van Scotland Yard (het hoofdbureau van politie van Londen, n.v.d.r.). We moeten proactief zijn!" Trump lijkt daarmee te suggereren dat de Londense politie de aanslag had kunnen voorkomen.

Het is al de vierde keer dit jaar dat Londen wordt opgeschrikt door terreur. Ook de Londense metro is al vaker het doelwit geweest van aanslagen. In juli 2005 kwamen 52 mensen om het leven toen zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen in drie metrostellen en een bus in de Britse hoofdstad. Die aanslag werd opgeëist door Al-Qaeda.

Meest gelezen