Videospeler inladen...

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af over Japan

Noord-Korea heeft voor de tweede keer in minder dan een maand een raket afgevuurd over Japan. Dat melden Japanse en Zuid-Koreaanse autoriteiten. Volgens het Amerikaanse leger ging het om een middellangeafstandsraket. Gisteren had Noord-Korea er nog mee gedreigd nucleaire wapens te gebruiken tegen Japan en de VS. Het land wil "de vier eilanden van Japan doen zinken" en "de VS herleiden tot as en duisternis", klonk het toen.

De Noord-Koreaanse middellangeafstandsraket vloog over het noordelijke Japanse eiland Hokkaido en stortte zo'n 2000 kilometer ten oosten van het eiland in de Stille Oceaan, meldt de Japanse regering. Volgens het Zuid-Koreaanse leger bereikte het projectiel een hoogte van 770 kilometer en legde het in 19 minuten zo'n 3.700 kilometer af. Dat is ver genoeg om het Amerikaanse eiland Guam, in de Stille Oceaan, te bereiken. Pyongyang dreigde eerder al raketten af te vuren op Guam.

De Japanse regering had de bewoners van Hokkaido gisteravond via alarmen, televisie en mobiele telefoons opgeroepen te schuilen. Miljoenen Japanners zochten dekking, getuigde de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis. Toch bleven de meeste inwoners kalm en ging het leven na de lancering zijn gewone gang. Eind augustus vuurde het regime in Pyongyang ook al een langeafstandsraket af over Japan. Ook toen vielen er geen slachtoffers, noch werd er schade gemeld.  

Sancties zonder gevolgen

Begin deze week keurde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York nog een nieuwe lijst sancties goed tegen Noord-Korea, als een reactie op de zesde en krachtigste kernproef van Pyongyang begin september. Experts vrezen dat het regime van Kim Jong-un nu in staat is om kernwapens te monteren op langeafstandsraketten.

De sancties, door de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley bestempeld als "de strengste ooit", hielden onder meer een beperking van de uitvoer van aardgas en olie naar Noord-Korea in, en het aan banden leggen van de inkomsten van het regime, onder meer door export van textiel te blokkeren. Maar het regime in Pyongyang laat zich voorlopig niet intimideren door de maatregelen, zo bewijst de nieuwste rakettest, de negentiende al dit jaar.

Vanavond om negen uur (Belgische tijd) komt de VN-veiligheidsraad op vraag van de Verenigde Staten en Japan opnieuw samen om de nieuwe rakettest te bespreken.

NAVO wil "globaal antwoord"

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, vindt dat de nieuwe raketlancering door Noord-Korea een "globaal antwoord" vraagt. Dat maakte hij deze ochtend op Twitter bekend.

"De raketlancering van Noord-Korea is een nieuwe roekeloze schending van VN-resoluties, een grote bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid, wat een globaal antwoord vraagt", aldus Stoltenberg. Die VN-resoluties verbieden Pyongyang elke ontwikkeling van ballistische en nucleaire wapens.

Tillerson roept op tot "nieuwe maatregelen"

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft opgeroepen tot "nieuwe maatregelen" tegen Noord-Korea. Hij maande met name China, de voornaamste olieleverancier van het regime, en Rusland, dat de meeste Noord-Koreanen in het buitenland tewerk stelt, aan om de sancties te verstrengen. "China en Rusland moeten hun intolerantie voor deze roekeloze raketlanceringen uiten door zelf directe maatregelen te nemen", klinkt het.

Meest gelezen