ABVV: pensioenbeleid op mensenmaat, niet om staatskas te spijzen

De socialistische vakbond ABVV voert vandaag actie tegen het pensioenbeleid van de federale regering. Het puntensysteem dat de regering wil invoeren is volgens de vakbond asociaal en zou de maatschappelijke ongelijkheid versterken.

Enkele honderden vakbondsmilitanten hebben vanmorgen tegen het pensioenbeleid van de regering geprotesteerd. Een symbolische actie, voor de gebouwen van de Nationale Arbeidsraad, omdat het Nationaal Pensioencomité vandaag bijeen is.  Het zogeheten puntensysteem voor de berekening van onze toekomstige pensioenen dat daar op tafel ligt, is onaanvaardbaar voor de vakbond. 

"Met het systeem dat de regering nu wil invoeren, weet een werknemer maar twee jaar op voorhand of hij/zij met pensioen kan, en één jaar op voorhand hoeveel pensioen hij/zij zal krijgen", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Op die manier stelt de regering bestaande pensioenrechten en -contracten in vraag. De Leeuw verduidelijkt dat het pensioenbedrag in de toekomst zal afhangen van de toestand van de begroting, de economie en de demografie.  

Syndicale druk werkt

Dat de regering gisteren communiceerde dat de situatie voor vijftigplussers die langer dan een jaar werkloos zijn dan toch niet verandert, is voor de vakbond een bewijs dat de syndicale druk werkt. Maar er is nog veel werk aan de winkel, aldus De Leeuw. Want intussen raakte ook bekend dat het moeilijker wordt om met vervroegd pensioen te gaan. 

Meest gelezen