Schilderij van Bacon met overleden partner duikt na 45 jaar weer op

Op een “Paus”-schilderij van Francis Bacon duikt ook het gezicht van zijn levensgezel op, die zelfmoord pleegde. Het doek wordt binnenkort geveild.

"Study of Red Pope 1962, 2nd Version 1971" was het laatste in de beroemde reeks pauselijke portretten van de Iers- Britse kunstenaar Francis Bacon (1909-1992). Het dateert van 1971. Behalve een vervormde versie van het portret van paus Innocentius X door Velázquez, omvat het doek ook een reflectie van een ander gezicht: dat van George Dyer, de partner van Bacon.  Tragisch genoeg pleegde Dyer zelfmoord, twee dagen voor het schilderij werd tentoongesteld in Parijs.

Het schilderij is in privébezit sinds 1973 en gaat op 6 oktober onder de hamer bij Christie’s in Londen. Dat veilinghuis noemt het doek "pure kunstgeschiedenis".  De waarde ervan wordt geschat op 68 miljoen euro. Vier jaar geleden werd een recordbedrag van ruim 100 miljoen euro betaald voor een triptiek van Bacon, die zijn vriend Lucian Freud voorstelt.  

Meest gelezen