Experts fileren communicatie over pensioenen: "Terug te voeren tot misverstand bij één partijvoorzitter"

Hoe komt het toch dat we nog altijd geen echte duidelijkheid hebben over de pensioenen voor 50-plussers die lang werkloos zijn geweest? In elk geval lijkt de manier waarop verschillende leden van de meerderheid over het dossier hebben gecommuniceerd wel erg klungelig. Communicatiespecialist Noël Slangen en politicoloog Carl Devos laten er hun licht over schijnen.

"Het lijkt wel een stuk uit "De ideale wereld"", zegt Carl Devos in "Terzake". "Vooral heel jammer voor die mensen die 50-plus en werkloos zijn." Dat kan Noël Slangen alleen maar beamen. "Dit is niet goed", zegt hij in "De afspraak op vrijdag". "Hoewel het waarschijnlijk over een kleine groep gepensioneerden gaat, creëer je toch wel een situatie waarover elke gepensioneerde en iedereen die bijna gepensioneerd is zich wat onzeker voelt."

"Als ik dat zo bekijk, vraag ik me af of die mensen vooraf niet hebben afgesproken waar ze naartoe gingen", zegt Slangen. "Alsof men met de auto aankomt in Spanje, waarop sommigen zeggen dat ze dachten dat ze naar IJsland gingen."

Videospeler inladen...

Carl Devos denkt te weten hoe het is kunnen mislopen. "Dit is eigenlijk heel jammer, want het is terug te voeren  tot een misverstand bij één partijvoorzitter: Gwendolyn Rutten." 

Hoezo? Devos geeft zijn analyse van de besluitvorming. "Het blijkt heel simpel te zijn. De hele regering wilde die maatregel invoeren: de N-VA wilde dat heel erg, Open VLD zag daar eigenlijk geen probleem in en alleen CD&V had het er moeilijk mee. Men heeft het in alle stilte willen laten passeren door het in de federale beleidsverklaring te laten sluipen en die te laten goedkeuren."

Een kleine twee weken geleden liep het volgens hem mis. "Mevrouw Rutten was een beetje slecht voorbereid waarschijnlijk toen ze in "De zevende dag" met John Crombez in debat ging. Ze maakte daar zo veel lawaai rond waardoor de aandacht erop is gevestigd."

Daarop kon Open VLD volgens Devos zijn eigen partijvoorzitter niet meer afvallen. Nochtans ligt het hervormingsvoorstel volgens hem voledig in lijn van het beleid van de regering-Michel. En wat doet CD&V als Open VLD niet meedoet? Juist: ook dwarsliggen. "N-VA was dan weer boos omdat de afspraak geschonden werd. Dat verklaart het compromis van vandaag." Devos denkt dat er wel degelijk verandering komt voor zij die nu nog geen 50 zijn, namelijk als het hele dossier wat is afgekoeld.

Videospeler inladen...

"Een aantal debatten lopen hier door elkaar", vindt Noël Slangen. "Het pensioendebat is eigenlijk een fundamenteel debat waarbij men vooral de principes voor de toekomst moet vastleggen. Maar tegelijkertijd heeft men hier ook de begroting in zijn achterhoofd en je voelt dat die twee elkaar doorkruisen."

Voor Slangen is het duidelijk. "Ik denk dat het pensioendebat los moet van de begroting. Het moet de basis zijn van de toekomstige begrotingen, maar de kortetermijnbegroting past daar zeer moeilijk in."

Videospeler inladen...

Meest gelezen