Emilio Morenatti

Spaanse overheid plaatst Catalonië onder curatele

De centrale overheid in Madrid gaat nauw toezien op de uitgaven van de regio Catalonië. Zo wil Madrid voorkomen dat er Catalaans geld naar "illegale activiteiten" gaat.   

In de aanloop naar het onafhankelijkheidsreferendum dat Catalonië wil organiseren, loopt de spanning tussen de regio en de centrale overheid verder op.  De regering in Madrid heeft nu aangekondigd dat ze de controle overneemt van de meeste betalingen van de regio. De facto wordt de regio dus onder curatele gesteld. Catalonië heeft 48 uur de tijd om in te stemmen met de nieuwe maatregel.  Zo niet dreigt de Spaanse overheid ermee de volledige financiële controle over te nemen van de rijkste regio van Spanje.

Het was minister van Financiën Montoro die de opvallende maatregel vanmiddag aankondigde.  "Het is een systeem om de uitgaven te controleren,  het heeft geen invloed op de bevoegdheden die Catalonië heeft", voegde hij eraan toe.  De maatregel wordt ingevoerd omdat de centrale overheid wil "garanderen dat er geen euro naar illegale activiteiten gaat".

Met die "illegale activiteiten" doelt Montoro op het referendum dat Catalonië op 1 oktober wil organiseren.  De centrale regering wil hier een stokje voor steken en vindt dat één deelstaat niet mag beslissen over onafhankelijkheid. Dat moet volgens Madrid beslist worden door alle Spanjaarden.

Meest gelezen