Videospeler inladen...

Productie Volvo Cars Gent komt maar traag op gang na staking: "Nemen tijd om te praten"

Bij Volvo Cars in Gent is de ochtendploeg opnieuw aan de slag gegaan. Daarmee is er een einde gekomen aan de staking die vier dagen heeft geduurd. De productie komt wel vrij traag op gang. "We nemen de tijd om met de werknemers te praten."

Gisterenochtend bereikten vakbonden en directie een - nieuw - voorakkoord. Daarin stonden opnieuw verschillende maatregelen om de werkdruk te verlichten, zoals een verlaging van de lijnsnelheid en het (her)aanwerven van interimkrachten. 

De vakbonden waren overtuigd van het akkoord, maar het voltallige personeel was dat niet. Bijna 58 procent onder hen verwierpen de tekst. Aan de staking zelf kwam wel meteen een einde, want om voort te staken was er een tweederde meerderheid nodig. 

Vanochtend ging de ochtendploeg weer aan de slag. Maar met veel enthousiasme was dat voorlopig niet. "Er gaan constant spanningen zijn", zegt een werknemer. "Als er nu iets gebeurt, zou ik de boel weer stilleggen."

"Het sleept hier al jaren aan. Er is al veel beloofd. Het vertrouwen is zoek", zo is te horen bij een andere werknemer. 

Traag op gang

Hoe dan ook komt de productie vandaag maar traag op gang. "We hebben de nodige tijd genomen om te praten met de mensen", zegt Marc De Mey van Volvo Cars Gent. "Het plan is om geleidelijk aan weer op een normaal tempo te komen, maar dat zal niet voor vandaag zijn. De productie zal lager liggen dan normaal."

Hoeveel verlies er is na de afgelopen week, is nog niet duidelijk. Normaal worden er zo'n 1.000 auto's per dag geproduceerd. Wellicht gaat het dus om zo'n 4.000 wagens.

Onderhandeld

De staking bij Volvo in Gent begon maandagochtend. De werknemers legden toen spontaan het werk neer. De afgelopen dagen werd er druk onderhandeld tussen bonden en directie bij de autoconstructeur. 

Meest gelezen