Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump ondertekent resolutie die blanke nationalisten veroordeelt

De Amerikaans president Donald Trump heeft een resolutie ondertekend die het "blanke nationalisme" en de "blanke suprematie" verwerpt. Die werd dinsdag unaniem door het Amerikaanse Congres aangenomen na de dood van een antiracistische betoger in Charlottesville (Virginia), waar aanhangers van de Ku Klux Klan en andere ultranationalistische bewegingen tegenover talrijke linkse tegenbetogers kwamen te staan.

De tekst kwam er na Trumps nogal dubbelzinnige en late reacties op het dodelijk geweld. Zo zei de president dat "beide zijden schuld treffen" en dat er aan beide kanten "goede mensen" waren. In hun resolutie noemen de parlementsleden slechts één groep. Ze vragen de president expliciet racistische, extremistische, xenofobe, antisemitische groeperingen en aanhangers van de suprematie van het blanke "ras" de wacht aan te zeggen, en alle beschikbare overheidsmiddelen in te zetten om te strijden tegen deze groepen, in het bijzonder neo-nazi's en de KKK.     

Trump laat weten "blij te zijn" de tekst te ondertekenen. "Als Amerikanen veroordelen wij het recente geweld in Charlottesville en verzetten wij ons tegen haat, onverdraagzaamheid en racisme en al hun vormen", zegt de president in een mededeling. Hij roept alle burgers op om "als één volk" voort te gaan en "de banden van liefde en loyaliteit te herontdekken die ons als Amerikanen samen brengen".

Meest gelezen