© Gunter Nezhoda - creative.belgaimage.be

Vier mag (en gaat) eigen radiostation starten

SBS Belgium, de eigenaar van tv-zenders Vier, Vijf en Zes, mag een eigen radiostation beginnen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het gaat om een "zender voor een algemeen publiek", die wellicht dezelfde doelgroep als Qmusic en Studio Brussel voor ogen heeft. Daarnaast krijgen ook drie andere nieuwe radiostations een erkenning.

Een eigen radiostation stond al een tijdje op de verlanglijst van SBS Belgium. Het is namelijk een van de betere manieren om reclame te maken voor de programma's van de eigen zenders. Bovendien gaat het de afgelopen jaren de goede kant op met de inkomsten uit reclame bij radio, in tegenstelling tot bij televisie. 

Een landelijke station - dat de concurrentie met de zenders van Medialaan en VRT kon aangaan - was de ultieme droom, maar die werd vorig jaar doorprikt door de Vlaamse regering. 

Hervorming

Nu kwam er een nieuwe kans, met de hervorming van het radiolandschap. Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) wil namelijk af van het kluwen van talloze kleine radiostations en start met vier zogenoemde netwerkradio's,  die zich tussen de landelijke en de lokale radio's situeren. De stations zullen in alle grote Vlaamse steden te horen zijn, zij het overal met een andere FM-frequentie. 

Niet ideaal, maar SBS Belgium besliste om toch een aanvraag in te dienen. Met succes, zo blijkt, want de Vlaamse regering besliste vandaag om de mediagroep een erkenning te geven.

Muziek, nieuws en informatie

De zender -  die als projectnaam "S-radio" heeft meegekregen - wordt er een voor een algemeen publiek, die 24 uur per dag en zeven dagen op zeven zal uitzenden. Muziek zal er worden afgewisseld met nieuws, informatie en entertainment.

De zender zal normaal in de eerste helft van volgend jaar van start gaan en wordt een samenwerking met Mediahuis, de eigenaar van onder meer Het Nieuwsblad en De Standaard, maar ook Nostalgie. De precieze plannen worden later uit de doeken gedaan. Hoe dan ook ziet het ernaar uit dat de zender dezelfde doelgroep als Qmusic en Studio Brussel voor ogen heeft.

Zowel de luisteraars als de adverteerders zullen hier beter van worden.

CEO SBS Peter Quaghebeur

SBS Belgium is tevreden met de beslissing, maar zit toch met "een dubbel gevoel". De mediagroep had namelijk liever een landelijke radiolicentie gehad. "De toekenning van deze licentie is alleszins een mooie eerste stap om het crossmediale SBS-verhaal te kunnen uitbouwen", reageert CEO Peter Quaghebeur. "Zowel de luisteraars als de adverteerders zullen hier beter van worden."

Drie andere radio's

Naast de zender van SBS, kregen ook nog drie andere netwerkradio's een erkenning. Het gaat om VBRO (een zender met Nederlandstalige en Vlaamse muziek), hitzender HIT! en Stadsradio Vlaanderen (met stedelijk en provinciaal nieuws).

Radio blijft nog steeds een geliefd medium onder de Vlamingen.

Minister Gatz

"Radio blijft nog steeds een geliefd medium onder de Vlamingen", reageert minister Gatz. "Met vier nieuwe commerciële radio's zorgen we ervoor dat de luisteraar meer keuze krijgt. We maken ons radiolandschap hiermee nog gevarieerder."

Topradio

Grote verliezer in het hele verhaal blijkt Topradio te zijn, de dancezender die doorheen de 22 jaar een vrij groot bereik heeft kunnen verwerven. Zij vissen nu achter het net. 

De zender is teleurgesteld over de beslissing. "Tien mensen verliezen hun job en 160.000 luisteraars worden in de kou gezet", zegt directeur Bruno Heyndrickx aan Belga. Er wordt wel bekeken of een digitale doorstart mogelijk is.

Meest gelezen