Honger in de wereld voor het eerst in 10 jaar toegenomen

Wereldwijd hebben 815 miljoen mensen vorig jaar honger geleden, dat zijn er 38 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Het is de eerste keer in meer dan tien jaar tijd dat de honger in de wereld weer toeneemt. Een gevolg van meer gewelddadige conflicten, de economische crisis en de klimaatverandering.

11 procent van de wereldbevolking heeft vorig jaar honger geleden. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties vandaag bekendgemaakt. Het is meer dan tien jaar geleden dat de honger in de wereld nog is toegenomen. 

Miljoenen kinderen lopen het risico op ondervoeding. Volgens de VN zijn zo'n 155 miljoen kinderen, jonger dan vijf, te klein voor hun leeftijd. 41 miljoen kinderen kampen dan weer met overgewicht, ook een gevolg van slechte of onevenwichtige voeding.   

Oorlog en geweld

Het aantal gewelddadige conflicten is dramatisch toegenomen de voorbije jaren. Het is vooral in die conflictgebieden dat de voedselonzekerheid en de ondervoeding enorme proporties aanneemt.

Maar zelfs in gebieden die van oorlogen gespaard blijven, veroorzaken weerfenomenen zoals El Niño honger. Ontelbare oogsten mislukken door extreme droogte of overstromingen. En ten slotte zorgt ook de economische crisis voor voedselschaarste. 

Meest gelezen