Rudi Vranckx neemt afscheid van Syrië: "Ik sta hier snel terug"

Vier jaar na zijn laatste bezoek zet Rudi Vranckx weer voet aan wal in Syrië. Samen met zijn ploeg reist hij naar IS-bolwerk Raqqa, waar de terreurgroep uit de stad verdreven wordt. Volg het nieuws én hun reis hier op de voet.

expert
Rudi Vranckx
Journalist bij VRT NWS, gespecialiseerd in conflictjournalistiek. | Voor meer van Rudi Vranckx, klik hier.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De waarheid is zelden eenduidig

We nemen afscheid van Syrië en steken terug de grens met Iraaks-Koerdistan over. Het was een slopende trip, maar journalistiek en menselijk verrijkend. We ontmoeten jezidimeisjes, buitenlandse strijders aan weerszijden van de frontlinie en vooral jihadbruidjes en hun kinderen in het vagevuur. De waarheid is zelden eenduidig. Ik heb heel sterk het gevoel dat ik hier binnenkort terug ben.

- Rudi

(op de foto: onze ploeg en hun fixers bij het afscheid)

Kobani herrijst uit het puin

Bezoek een vluchtelingenkamp in 360°

Raqqa is een spookstad

Videospeler inladen...

Noorderburen voeren debat over IS-kinderen

Twee strijders, twee idealen

Aan het front ontmoeten we twee Europeanen. De ene vecht er voor IS, de andere tegen. 

Videospeler inladen...

De getuigenissen zijn opmerkelijk en angstaanjagend, vertelt Rudi ook live in Terzake. "Raqqa is een kerkhof van IS-strijders, maar duizenden zullen ontsnapt zijn." 

Videospeler inladen...

Nieuwe tools in vervolging van IS

30.000 kinderen vast in Raqqa

Moeder van Belgisch IS-kind in Syrië: "Spijt? Nee, ik heb veel geleerd"

We spraken met de Nederlandse vrouw van een Antwerpse IS-strijder in een vluchtelingenkamp nabij Raqqa. Herbekijk de reportage uit Terzake hieronder.

Videospeler inladen...

Geens: "Het is onze plicht die kinderen opnieuw in te burgeren"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert in Terzake op ons interview met de Nederlandse bruid van een Antwerpse IS-jihadi.

In een vluchtelingenkamp nabij Raqqa

OCAD maakt zich zorgen om Belgische IS-kinderen

Minstens honderd: zo veel kinderen verblijven er momenteel in Syrië of Irak waarvan minstens een van de ouders een Belgische strijder is. Dat schrijft de krant De Standaard vandaag.

Irak deporteert 500 IS-bruiden

YPG-strijder: "We vechten door tot we alle mensen bevrijd hebben"

Videospeler inladen...

Samen met de Koerdische troepen zijn we doorgedrongen tot diep in het centrum van Raqqa, het Syrische hart van IS. De weinige overgebleven inwoners zijn er weggevlucht terwijl IS nog altijd burgers als menselijk schild gebruikt, vertelt een strijder ons. 

Een eerste glimp van het front

Aangekomen in Raqqa

We zijn met een YPG-humvee meegereden tot aan het front in Raqqa. Hierbij alvast een voorsmaakje, de volledige reportage krijg je straks in Het journaal om 13:00.

Coalitie tegen IS groeit aan

Monteren tot een gat in de nacht

Morgen een nieuwe reportage uit Syrië, dus moeten we nu even doormonteren. Tot morgen!

Zo vordert de strijd om Raqqa

Bron: twitter.com/LCarabinier

Ja-knikkers

Het eerste wat opvalt wanneer je Noord-Syrie binnenrijdt, zijn de olievelden, de ja-knikkertjes. De meeste staan roerloos voorover gebogen, omdat geen enkele raffinaderij in de wijde omtrek werkt. Het is nu eenmaal oorlog.

"Waarom is dit zo'n arme streek?", vraagt mijn gids zich af. Hij kent het antwoord: het regime stak alles in eigen zak. Van hier tot aan de stad Deir ez-Zor, de nieuwe frontlijn tegen IS, zou de bodem vol olie zitten. Misschien is dat wel een goede reden waarom zowel het regime van Assad samen met de Russen als de Amerikanen met de Koerden aan een race begonnen zijn om de laatste brokken van het zogenaamde kalifaat te veroveren.

- Rudi

Turkije stuurt legervoertuigen naar grens met Syrië

Aan zijn zuidwestelijke grens met Syrië heeft Turkije tachtig militaire voertuigen gestationeerd. Dat meldt Al Jazeera op basis van informatie van het persagentschap Anadolu van de Turkse overheid. Leden van de Syrische oppositie vermoeden dat de ontplooiing gebeurt in het kader van het Astana-akkoord dat vorige week bereikt werd. Volgens de afspraken die daarbij gemaakt werden, zullen Turkse, Iraanse en Russische troepen minstens zes maanden lang "de-escalatiezones" controleren in overwegend door rebellen gecontroleerde regio's van Syrië.

VN "diep bezorgd" over lot inwoners Deir ez-Zor

Na een week van luchtbombardementen in de provincie Deir ez-Zor, die tientallen burgers het leven kostten, laat de VN weten "diep bezorgd [te zijn] om de veiligheid en bescherming van burgers (...) die het slachtoffer worden van de gevechten, bombardementen en militaire operaties". De VN dringt er bij alle strijdende partijen op aan dat ze de bescherming van burgers garanderen.

Stof. Overal stof.

Fog of war in het Arisha-vluchtelingenkamp

Videospeler inladen...

Dit vluchtelingenkamp ligt onder de Noord-Syrische stad Hasaka, op de weg naar Deir ez-Zor. Overdag lijkt het hier uitgestorven, maar 's nachts komen de jihadi's en stromen de vluchtelingen toe. Midden in de eindeloze vlakte is een greppel gegraven. Tegen bomauto's en infiltranten. De vluchtelingen vertellen de meest vreselijke verhalen over IS en over de bendes die hen terroriseren. Sommige zijn moeilijk te geloven.

Toekomstige filmster?

"Ik heb mijn kinderen onder de arm genomen en ben beginnen lopen"

Rudi Vranckx en zijn ploeg zijn aangekomen in het noorden van Syrië. Verder naar het zuiden, in Deir ez-Zor, wordt de volgende veldslag tegen IS uitgevochten, en komt alweer een nieuwe vluchtelingenstroom op gang. In het Arisha-vluchtelingenkamp dat langs een belangrijke invalsweg naar Deir ez-Zor ligt, getuigt een vrouw over de bombardementen die haar stad onleefbaar maken.

Voor het eerst sinds jaren weer in Syrië

Al jaren proberen we Syrië terug  binnen te geraken om het conflict er te kunnen volgen. Maar van het regime Assad mogen we niet binnen: we staan op de zwarte lijst. Deze keer proberen we het via een andere route. Het noordelijke Syrisch-Koerdistan lijkt door de gevechten tussen Assad en de Syrische rebellen aan de aandacht van het regime te onstnappen. De regio functioneert nu als een bijna de facto onafhankelijke staat. En zo stappen we zonder al te veel problemen over de grens tussen Iraaks- en Syrisch-Koerdistan. We zijn binnen.

Meest gelezen