Meest recent

  AFP or licensors

  VN-Veiligheidsraad neemt geen nieuwe maatregelen tegen Pyongyang

  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de nieuwe rakettest door Noord-Korea scherp veroordeeld en een "provocatie" genoemd. Er is echter nog geen sprake van nieuwe sancties. De Verenigde Staten spreken straffe taal, Rusland roept op tot onderhandelingen.

  Begin deze maand voerde het regime in Pyongyang een krachtige kernproef uit. De internationale verhoudingen zijn sindsdien uiterst gespannen. In een mededeling veroordeelt de Veiligsheidsraad unaniem de "schandalige acties" van Noord-Korea die "onmiddellijk moeten stoppen". "Ze vormen niet alleen een dreiging voor de regio, maar voor alle lidstaten van de Verenigde Naties", klinkt het. Er is echter geen sprake van nieuwe sancties.

  Maandagnamiddag keurde de Veiligheidsraad wel nog een reeks nieuwe maatregelen goed tegen Noord-Korea, onder meer een beperking van de uitvoer van aardgas en olie naar Noord-Korea en het aan banden leggen van de inkomsten van het regime, onder meer door export van textiel te blokkeren.

  Na afloop van de Veiligheidsraad gaven e Amerikaanse nationaal
  veiligheidsadviseur, generaal H.R McMaster, en de Amerikaanse
  ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, aan dat "militaire opties" tegen
  Pyongyang een mogelijkheid blijven. President Donald Trump, op bezoek op
  de luchtmachtbasis Andrews in Maryland, benadrukte dan weer dat de
  Verenigde Staten over "verschillende opties" beschikken die "niet alleen
  effectief maar ook krachtig zijn". Daarnaast gaf hij te kennen dat hij
  het betreurt dat het regime van Kim Jong-un "opnieuw zijn minachting
  heeft getoond voor zijn buren en voor de internationale gemeenschap in
  haar geheel".     De Russische ambassadeur Vasily Nebenzya vindt
  dan weer dat de "vicieuze cirkel" van provocaties, gevolgd door
  sancties, gevolgd door nieuwe provocaties, doorbroken moet worden. Om
  het conflict met Noord-Korea aan te pakken moet men "onconventioneel
  denken", klinkt het.   

  VS: "Militaire opties blijven een mogelijkheid"

  Na afloop van de Veiligheidsraad gaf zowel de Amerikaanse nationaal
  veiligheidsadviseur, generaal H.R McMaster, als de ambassadeur bij de
  VN, Nikki Haley, aan dat "militaire opties" tegen Pyongyang een
  mogelijkheid blijven.

  President Donald Trump, op bezoek op de luchtmachtbasis Andrews in Maryland, benadrukte dan weer dat de Verenigde Staten over "verschillende opties" beschikken die "niet alleen effectief maar ook krachtig zijn". Daarnaast gaf hij te kennen dat hij het betreurt dat het regime van Kim Jong-un "opnieuw zijn minachting heeft getoond voor zijn buren en voor de internationale gemeenschap in haar geheel".     

  De Russische ambassadeur Vasily Nebenzya vindt dan weer dat de
  "vicieuze cirkel" van provocaties, gevolgd door sancties, gevolgd door
  nieuwe provocaties, doorbroken moet worden. Om het conflict met
  Noord-Korea aan te pakken moet men "onconventioneel denken", klinkt
  het.  

  Kim Jong-un: "Oorlogszucht van de VS kalmeren"

  Ondertussen reageerde ook Kim Jong-un op de nieuwe raketlancering. Het staatspersagentschap citeert hem: "Het doel van de test met een Hwasong-12-raket was om de oorlogszucht van de Verenigde Staten te kalmeren. We moeten duidelijk tonen dat onze staat het doel van het vervolledigen van zijn nucleaire arsenaal kan bereiken ondanks de onophoudelijke sancties." Het uiteindelijke doel is een "evenwicht" te bereiken met het militaire vermogen van de VS.

  De Noord-Koreaanse staatstelevisie heeft ook beelden vrijgegeven van de rakettest, daarop is te zien dat Kim Jong-un de test persoonlijk bijgewoond heeft. Op foto's is te zien hoe hij van achter een bureau op het domein de test gadeslaat.