27 gerechtelijke dossiers over Blue Whale Challenge en gelijkaardige hypes

Het gerecht onderzoekt in ons land 27 dossiers die te maken hebben met de Blue Whale Challenge, of gelijkaardige fenomenen op het internet. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Bij die internethypes dagen jongeren elkaar uit om steeds moeilijkere en gevaarlijkere opdrachten te doen.

De gerechtelijke dossiers gaan onder meer over verregaande vormen van cyberpesten, en aanzetten tot zelfdoding. Eric Van Der Sypt van het federaal parket zegt dat het om ernstige feiten gaat: "Er zijn bijvoorbeeld jongeren die andere uitdagen om op de treinsporen te gaan lopen. Of op het dak te gaan zitten." Het fenomeen duikt de laatste jaren geregeld op, ook in andere Europese landen.

Het internetfenomeen duikt ook op in andere Europese landen. Het zou vanuit Oost-Europa naar hier gekomen zijn. In het voorjaar waarschuwden Child Focus en het gerecht al voor de mogelijke gevolgen van de Blue Whale Challenge. Vooral kwetsbare jongeren zouden het slachtoffer van worden.

Meest gelezen