Videospeler inladen...
AFP or licensors

700 burgemeesters in Barcelona: “We zullen stemmen”

In Barcelona hebben ruim 700 burgemeesters meegelopen in een optocht voor een onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. De Spaanse overheid zet de rijke regio steeds meer onder druk om af te zien van het voornemen op 1 oktober een referendum te organiseren.

Catalonië telt 948 burgemeesters. Ruim 700 daarvan zakten vandaag af naar de hoofdplaats van de regio, Barcelona, voor een optocht. Daarmee wilden ze hun steun te betuigen aan het door Madrid gewraakte onafhankelijkheidsreferendum. Ook de Catalaanse premier Carles Puigdemont en burgemeester Ada Colau van Barcelona waren aanwezig.

Puigdemont bedankte de burgemeesters om niet terug te krabbelen en zei dat de meeste Catalanen volgens hem willen doorzetten. De regering van Puigdemont ondertekende vorige week een decreet dat het referendum op 1 oktober vastlegde, maar het grondwettelijk hof van Spanje schorste dat bijna meteen, op vraag van de regering in Madrid.

Verdacht

De 700 burgemeesters die het referendum ondersteunen, worden nog altijd als verdachten beschouwd door het Spaanse gerecht. Zij kwamen zaterdag in Barcelona op straat om hun vastberadenheid te tonen aan Madrid: "We zullen stemmen" en "Onafhankelijk! ", zo werd er gescandeerd.

De politie wordt gevraagd om alle politici die het referendum op hun grondgebied laten doorgaan, op te pakken. Madrid heeft de afgelopen week de druk nog verder verhoogd. Zo dreigde de minister van Financiën ermee om de begroting van Catalonië onder curatele te plaatsen, om te vermijden dat er geld naar de organisatie van het referendum zou gaan.

Meest gelezen