Cult-acteur Harry Dean Stanton is overleden

In de Verenigde Staten is cult-acteur Harry Dean Stanton overleden. Hij speelde mee in tientallen films en tv-series, waaronder "Paris, Texas", "The green mile" en de vervolgserie van "Twin peaks". Stanton is 91 jaar geworden.

Stanton, de acteur met het verweerde gezicht,  heeft vele tientallen rollen op zijn naam staan. Zijn carrière beslaat meer dan 60 jaar en ruim 100 films en 50 tv-afleveringen.

Hij speelde memorabele bijrollen zoals de gebroken vader in "Pretty in Pink" (1986), elektrischestoeltester Toot-Toot in "The green mile" (1999) en een sekteleider in de HBO-serie "Big love" (2006-2011). Regisseurs gebruikten hem graag om in één beeld een mistroostige toon te zetten, zoals in John Carpenters "Escape from New York" (1981) of Ridley Scotts "Alien" (1979). Zijn meest bekende rol is allicht die van zwerver die contact zoekt met zijn vervreemde familie in "Paris, Texas" van Wim Wenders (1984).

Regisseur David Lynch was een fan: Stanton speelde mee in "Wild at heart" (1990) en "Inland empire" (2006). Hij is ook te zien in het vervolg van de cultserie "Twin peaks" die eerder dit jaar uitkwam. Later deze maand verschijnt nog het drama "Lucky" met Stanton in de hoofdrol.

Stanton was ook zanger en muzikant. Hij is overleden in een ziekenhuis in Los Angeles, hij is 91 jaar geworden. Regisseurs met wie hij samenwerkte, hebben op Twitter hun verdriet en respect uitgedrukt.

Fragment: Harry Dean Stanton in "Paris, Texas" van Wim Wenders

Meest gelezen