Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Al meer dan 400.000 Rohingya gevlucht van Myanmar naar Bangladesh

Er hebben nu al meer dan 400.000 Rohingya Myanmar ontvlucht richting Bangladesh. Dat meldt het VN vluchtelingenagentschap UNHCR. De vluchtelingenstroom kwam drie weken geleden op gang na het overheidsgeweld tegen de moslimminderheid in het oosten van het overwegend boeddhistisch Myanmar.

"Volgens onze schattingen hebben 409.000 Rohingya Bangladesh bereikt," meldde de UNHCR-woordvoerder vandaag. Zo'n zestig procent van hen zijn kinderen. De meeste vluchtelingen verblijven in kampen in het district Cox's Bazar, in het uiterste zuidoosten van Bangladesh.

Het Rode Kruis beschrijft de omstandigheden in de overbevolkte kampen als rampzalig. Er heerst een tekort aan drinkwater, voedsel en andere basisvoorzieningen en er wordt gevreesd voor de verspreiding van besmettelijke ziektes. De situatie dreigt langzaamaan onbeheersbaar te worden, maar de Bengaalse autoriteiten kunnen de gigantische instroom van vluchtelingen simpelweg niet aan. 

De Bengaalse eerste minister Hasina Wajed reist vandaag naar New York, waar ze de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal oproepen tot meer solidariteit. Daarnaast zal Wajed de internationale gemeenschap ook aansporen om de druk op Myanmar te verhogen, om alle vluchtelingen terug te laten keren naar hun thuisland.  

"Etnische zuivering"

Volgens mensenrechtenorganistatie Amnesty International leggen de Myanmarese veiligheidsdiensten en milities in het noorden van de deelstaat Rakhine volledige Rohingya-dorpen in de as. Ook schieten ze blindelings op mensen die trachten te vluchten, meldde Amnesty eergisteren op basis van nieuwe bewijzen. "Het gaat hier overduidelijk om een etnische zuivering", klonk het.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres vroeg deze week de autoriteiten om het geweld in Rakhine onmiddellijk te stoppen en de rechten van de Rohingya te respecteren, maar aan die oproep wordt voorlopig weinig gehoor gegeven.

Meest gelezen