Videospeler inladen...
AFP

Britse politie doet huiszoeking in verband met aanslag in Londense metro

In Surrey, op enkele tientallen kilometer van Londen heeft de Britse politie een huis doorzocht.  De huiszoeking heeft te maken met de ontplofte bom op een Londense metro. De buurt is preventief geëvacueerd. In Dover werd een verdachte opgepakt en er werden verdachte spullen gevonden. 

In Dover werd vanochtend wel al een verdachte opgepakt, een 18-jarige, die nu in een lokale cel zit.  Er zijn ook verdachte spullen gevonden in de haven van Dover, dat meldt de terrorisme-eenheid. De minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd noemt deze arrestatie "betekenisvol". De 18-jarige is vermoedelijk de bommenlegger. Hij zal later naar Londen worden overgebracht. Daar vielen gisterochtend, tijdens het spitsuur 29 lichtgewonden door een onvolledige ontploffing van een zelfgemaakt explosief.

“We hebben deze ochtend een belangrijke arrestatie kunnen doen in dit onderzoek. We zijn tevreden met de geboekte vooruitgang, maar het onderzoek loopt verder en het dreigingsniveau blijft kritiek", zegt Neil Basu, adjunct-commissaris van de Londense politie.. Hij roept iedereen op om waakzaam te blijven nu het complexe onderzoek loopt. Alle veiligheidsmaatregelen blijven ongewijzigd in voege.

"Deze arrestatie zal tot meer activiteit leiden van onze agenten", zegt hij nog. Omwille van het onderzoek geeft de politie geen details vrij over de ingerekende man. De speurders hoorden inmiddels 45 getuigen. Ze ontvingen ook 77 foto's en video's vanuit het publiek.

Emmer

Het explosief waarmee de aanslag werd gepleegd, bestond uit een emmer die in een plastic zak zat, waaruit draden kwamen en een timer aan verbonden zat. Het explosief stond in een metrostel dat stilstond in het station Parsons Green, maar kwam gelukkig niet volledig tot ontploffing. 

Na de aanslag ontstond wel veel paniek in de metro, toen mensen probeerden weg te rennen. In de loop van de dag meldde Sky News dat er op basis van bewakingsbeelden een verdachte was geïdentificeerd. Het is nog onduidelijk of het ging om de man die vanochtend werd gearresteerd op verdenking van terrorisme. De aanslag werd alleszins al opgeëist door terreurorganisatie IS.

Het station Parsons Green is ondertussen open. Er rijden opnieuw treinen tussen het centrum van hoofdstad en de westelijke buitenwijken.

Hoe het ook zij, de Britse overheid heeft het terreurdreigingsniveau opgetrokken tot het hoogste niveau.  Dat betekent dat er een aanslag wordt verwacht. De laatste keer dat het terreuralarm kritiek was, was na de aanslag in Manchester. Na vier dagen werd het alarm toen weer verlaagd. 

Meest gelezen