130.000 bomen, 1 QR-code: zo promoot je jezelf als dorp bij toeristen

Het Chinese dorpje Xilinshui is wel zeer creatief in het aanwenden van de laatste nieuwe technologieën. Om zich te promoten bij toeristen, heeft het een gigantische -werkende- QR-code laten ontwerpen. Een doolhof, bestaande uit 130.000 bomen. De code is alleen zichtbaar vanuit de lucht.

Op het eerste gezicht zou het een statig doolhof kunnen zijn zoals je er veel vindt in domeinen bij Engelse landhuizen, behalve dat er wel veel gaten te bespeuren zijn. Maar technologiewonders zullen het beeld meteen herkennen voor wat het is: een gigantische QR-code.

Deze high-tech barcode vind je de laatste jaren steeds meer terug in het
dagelijkse leven. Via de code, gevormd door tal van kleine zwart-witte
blokjes, kan informatie opgeslagen worden. De prijs van een product,
kookinstructies bij een recept, toeristische informatie bij een
monument... Je kan de code bijvoorbeeld ook gebruiken om te betalen via je smartphone.

Ook in China zijn QR-codes bijzonder populair, en dat heeft het dorpje Xilinshui, bij de stad Baoding in de noordelijke provincie Hebei, goed begrepen. In een poging om het dorp meer bekend te maken bij bezoekers, hebben ze een enorme -werkende- QR-code ontwikkeld die je vanuit de lucht kan scannen met je smartphone of je tablet.

Xinhua

Het is een gigantisch groen doolhof van 227 meter op 227 meter hoog, bestaande uit 130.000 Chinese jeneverbessen (een conifeer). De boompjes worden tussen de 80 centimeter en 2,5 meter hoog. Het is niet duidelijk hoe hoog je boven de bomen moet uitkomen om de code te kunnen scannen, laat staan hoe je er moet geraken. Wie erin slaagt, wordt verbonden met de account van de toeristische dienst van Xilinshui op de Chinese sociaalnetwerksite WeChat.

Xilinshui werd in 2015 uitgeroepen tot het mooiste plaatsje van de provincie Hebei en kreeg als beloning een beurs van 1,1 miljoen Chinese yuan (ongeveer 140.000 euro), om te besteden aan de verdere ontwikkeling en vernieuwing van het dorp.

Xinhua

Meest gelezen