Chris Crocker: "Niemand wilde de echte reden van mijn hysterische gehuil kennen"

Er was 10 jaar geleden geen ontsnappen aan: de toen 19-jarige Chris Crocker sierde, of ontsierde, nieuwsmedia, nadat zijn filmpje waarin hij Britney Spears op een expliciet huilerige manier verdedigde, viraal gegaan was. En toen was viraal gaan nog niet zo’n evidentie. Een week na de publicatie van de video hadden al miljoenen mensen wereldwijd hem gezien. Maar de kritiek was meedogenloos. Toch ging het om meer dan Britney alleen, zo kijkt Crocker nu 10 jaar later op zijn internetfaam van toen terug.

Het vrij inspiratieloze optreden van een ietwat corpulenter geworden Britney Spears, haar nieuwe hit "Gimme more" lippend, tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards van 2007, was de aanleiding van de hysterische uitval van Crocker. Op websites Broadly Vice en Into More en via zijn eigen sociale media gaf hij afgelopen week meer uitleg.

Chris Crocker: "De reden dat ik het zo hard opnam voor Britney was omdat mijn moeder juist teruggekeerd was uit de oorlog in Irak, waar ze als soldaat actief geweest was. Op hetzelfde moment kampte ze met een verslavingsprobleem. Het leidde ertoe dat ze haar woning verloor. Al het geld dat ik verdiende ging onmiddellijk naar mijn moeder om het hotel waar we verbleven te kunnen betalen. Om toch maar zeker te zijn dat we een dak boven ons hoofd hadden. Onze familie had mijn moeder bovendien in de steek gelaten, omdat ze haar situatie hopeloos vonden."

"Toch keek ik naar haar op, net als naar Britney, door wie ik al sinds de lagere school geobsedeerd was. Toen Ik Britney ook zo zag zwoegen om van haar leven iets te maken, toen vielen mij de gelijkenissen met mijn eigen leven op."

"De problemen in mijn gezin en in mijn eigen leven deden me in die tijd erg defensief reageren, wanneer weer eens een vrouw aangevallen werd.”

"Na haar optreden op de VMA’s werd er onnoemelijk veel shit over Britney geschreven. En ik heb daar op de meest eerlijke manier op gereageerd. Maar ik begrijp dat mensen mijn houding eerder lachwekkend vonden. Ik weet ook wel dat ik erg melodramatisch kan worden als ik boos ben."

"Niemand luisterde naar hetgeen ik in die video gezegd heb. Ik werd eerder bespot omdat ik zo vrouwelijk was. Elke flikker-grap die bestond kreeg ik over me heen. Tv-presentatoren vroegen zich af of ik een vrouw of een man was. Niemand nam me serieus. Dus speelde ik het spelletje maar mee. Omdat ik me realiseerde dat niemand de echte reden van mijn emotionele reactie wilde kennen."

"Al die negatieve kritieken deden me niet veel. Ik wilde Britney vooral laten weten dat er nog altijd fans waren die haar steunden. Wel geef ik toe dat de doodsbedreigingen die ik ontving een stap te ver waren. In tegenstelling tot nu, namelijk dat het feit dat je homo bent je 'carrière' een duwtje in de rug  kan geven, was dat 10 jaar geleden helemaal anders. Zeker als je zo flamboyant was als ikzelf. Dat was niet cool, ook niet binnen de homoseksuele gemeenschap. Ik was degene die homo’s een slechte naam bezorgde."

"Als hetero’s je niet aanvaarden, dat is één ding. Maar als je eigen gemeenschap je niet aanvaardt, dan wordt het echt moeilijk. Zeker als je dan ook nog emotioneel labiel bent. Dan wil je vaak niets anders doen dan op je slaapkamer te blijven."

"De waarheid is dat ik opkwam voor iemand die gekwetst werd door anderen, en dat ik niet nutteloos langs de kant stond toe te kijken. Dat ik publiekelijk afgemaakt ben omdat ik vond dat ik voor iemand moest opkomen, het zij zo. Ik ben blij dat ik het gedaan heb."

Crocker verhuisde na zijn 'five minutes of fame' een tijdlang naar Los Angeles met het oog op een tv- of filmcarrière. Uiteindelijk zat er niet meer in dan een uitstapje naar de porno-industrie ("An act of rebellion"). Zijn muzikale pogingen liepen (voorlopig) ook af op een sisser. Intussen probeert hij aan de bak te komen als liedjesschrijver en blogger.

Meest gelezen