Congolese leger schiet zeker 18 Burundese vluchtelingen dood

Bij schermutselingen met een groep Burundese vluchtelingen hebben soldaten van het Congolese leger zeker 18 mensen doodgeschoten. Bij het geweld in het oosten van het land kwam ook een soldaat om.

Volgens het provinciebestuur van Zuid-Kivu wilde het leger de groep vluchtelingen uiteendrijven in Kamanyola. Ze schoten daarbij in de lucht, maar werden bekogeld met stenen, luidt de uitleg. De vluchtelingen eisten de vrijlating van vier kompanen die woensdagnacht ingerekend werden en nadien uitgewezen naar Burundi.

Een VN-vertegenwoordiger in Congo bevestigde het voorlopige dodental van 18 en 50 gewonden.  Andere bronnen hebben het intussen al over 34 doden en 124 gewonden. 

In Congo zitten duizenden Burundese vluchtelingen. Velen vluchten voor het politieke geweld in hun land, in 2015. President Nkurunziza begon toen aan een derde ambtstermijn, ondanks felle straatprotesten, waarbij honderden het leven lieten.

 

Meest gelezen