AFP or licensors AFP OR LICENSORS

Kim Jong-un: "Raketproeven gaan door tot VS niet meer over militaire optie durft te praten"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is niet van plan zijn kernwapenprogramma en raketproeven stop te zetten, tot zijn land een militair evenwicht met de Verenigde Staten heeft gerealiseerd. Dat heeft het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA vandaag bekendgemaakt, daags na de lancering van een middellangeafstandsraket over Japan. 

Gisteren vuurde Noord-Korea voor de tweede keer in één maand tijd een raket af over het Japanse eiland Hokkaido. De middellangeafstandsraket van het type Hwasong-12 legde 3.700 kilometer af voor ze in zee stortte. Het is daarmee de langste testvlucht van een Noord-Koreaanse ballistische raket ooit.

Volgens het Noord-Koreaanse nieuwsagentschap KCNA toonde de "Geweldige Leider" zich bijzonder tevreden over de test, die volgens hem "de efficiëntie en betrouwbaarheid" van de raket heeft bevestigd. De test zou volgens hem bovendien de toenemende macht van Pyongyang hebben aangetoond.

Op foto's die door het KCNA zijn gepubliceerd, is te zien hoe Kim Jong-un toekijkt op de lancering van een Hwasong-12 raket. Na de succesvolle lancering staat hij lachend te klappen en steekt zijn vuist in de lucht, omringd door juichende generaals.   

AFP or licensors AFP OR LICENSORS

Decennialange sancties

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de nieuwe rakettest door Noord-Korea gisteren scherp veroordeeld en een "provocatie" genoemd. Begin deze week keurde de Veiligheidsraad ook al een reeks nieuwe sancties tegen het communistische land goed, naar aanleiding van zijn recente ondergrondse kernproef. 

Kim Jong-un maakte vandaag echter bekend dat hij zich niet zal laten tegenhouden door internationale sancties en zwoer het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma hoe dan ook te zullen volbrengen. "Zoals de hele wereld erkent, hebben wij dit allemaal bereikt ondanks decennialange sancties door de VN", aldus KCNA.

Het einddoel is een militair evenwicht met de Verenigde Staten.

Kim Jong-uns uiteindelijke doel is het vestigen van een "evenwicht in militaire macht met de VS", schrijft het persbureau, "zodat de Amerikaanse leiders niet meer over een militaire optie voor de Democratische Volksrepubliek Korea durven praten".

De Noord-Koreaanse leider maakte met zijn opmerkingen meteen ook duidelijk dat er meer raketproeven zullen volgen. Toekomstige militaire oefeningen moeten "betekenisvol en praktisch" zijn, besloot hij, en gericht op de inzet van kernkoppen in "een echte oorlogssituatie". 

AFP or licensors AFP OR LICENSORS

Meest gelezen