foto Peter Hilz (C)

Kredietwaardigheid Portugal opgewaardeerd

Ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van Portugal opgewaardeerd tot net boven de junk-status. Portugal heeft nu een BBB-/A03-oordeel bij Standard & Poor's, een stap hoger vergeleken met de vorige rating. Volgens Standard & Poor's is het land opnieuw investeringswaardig. 

Door de hogere status bij Standard &Poor's is het opnieuw mogelijk voor institutionele investeerders zoals pensioenfondsen om te investeren in de staatsschulden van het land.

Volgens correspondent José Da Silva gaat het beter met het land. “Het gaat veel beter met de Portugese economie, die zal dit jaar met 3 procent groeien. Ook het begrotingstekort is sterk afgenomen, de verwachting dit jaar is 1,5 procent. Daarnaast is de werkloosheid sterk afgenomen. Dus het gaat sowieso heel erg goed met Portugal en dat is voor die kredietbeoordelaar heel belangrijk. Daar kijken ze naar om te beslissen of ze de status gaan verhogen, dit is nu gebeurd door Standard & Poor's. Het is mogelijk dat ook de andere grote kredietbeoordelaars zoals Moody’s en Fitch Ratings zullen volgen,” aldus Da Silva. 

Groeiverwachtingen zijn solide

Standard & Poor’s heeft als eerste van de drie belangrijkste ratingbureaus de kredietwaardigheid van Portugal opgewaardeerd. Volgens deze kredietbeoordelaar heeft de Portugese regering stappen gemaakt in het verkleinen van het begrotingstekort. Verder zijn de groeiverwachtingen voor het land solide. Bij de andere twee grote ratingsbureaus heeft Portugal nog een zogeheten 'junk-status'.

Portugal raakte in moeilijkheden tijdens de financiële crisis zeven jaar geleden. Het land heeft een lening ontvangen van 78 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil daarvoor moest het land een veeleisend programma van budgettaire  en economische hervormingen uitvoeren.

Meest gelezen