Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Protesten in St. Louis na vrijspraak van politieagent die zwarte man doodschoot

In St. Louis, in de Amerikaanse staat Missouri, zijn gisteravond protesten uitgebroken nadat een politieagent werd vrijgesproken die een zwarte man had doodgeschoten. Honderden mensen trokken spontaan de straat op om te protesteren tegen de uitspraak van de rechter en de "racistische politie", aldus Amerikaanse media.

Na het verdict trokken zo'n 600 demonstranten vanaf het gerechtsgebouw door het centrum van de stad. Ze scandeerden leuzen als "Geen gerechtigheid, geen vrede" en droegen borden met daarop "Black Lives Matter".

Het vredevolle protest draaide echter al snel uit op gewelddadige rellen, toen een kleine groep manifestanten clashte met de politie. De manifestanten bekogelden de agenten met stenen en flessen, waarop die traangas en rubberkogels inzetten om de menigte uiteen te drijven. De politie riep de demonstranten via Twitter op om het centrum van de stad te verlaten. "Dit protest is niet meer vreedzaam", schreef ze.

Uiteindelijk werden zeker 23 mensen opgepakt en negen politieagenten raakten gewond, aldus de politiechef van Missouri volgens NBC News en NPR. Er werd ook onder meer schade aangericht aan de woning van de burgemeester van St. Louis, en er werd en vuurwapen in beslag genomen. Meer dan vijftig leden van de oproerpolitie werden gemobiliseerd.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vijf kogels

Jason Stockley, de politieagent die de vrijspraak kreeg, had in 2011 na een wilde achtervolging de drugdealer Anthony Lamar Smith doodgeschoten. Op videobeelden van de dashboardcamera in de politiewagen is te zien hoe de agent de zwarte man met vijf schoten doodde. Hij werd in verdenking gesteld van moord, en werd er eveneens van verdacht een wapen in de wagen van Smith te hebben gelegd.     

Het komt in de VS wel vaker tot protesten en rellen vanwege geweld van politieagenten tegen zwarten. Vaak gaat het om ongewapende Afro-Amerikanen, en veel van de politieagenten worden niet gestraft voor hun daden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen