AFP or licensors

IJslanders naar de stembus na pedofilieschandaal

In IJsland komen er in november parlementsverkiezingen nadat de regering gisteren is gevallen. Dat heeft premier Bjanri Benediktsson aangekondigd. De premier had verzwegen dat zijn vader had gepleit voor eerherstel voor een bevriende pedofiel.

De regering van IJsland is gevallen nadat aan het licht was gekomen dat de vader van premier Benediktsson een brief had geschreven voor een veroordeelde kinderverkrachter. Een coalitiepartner van de premier heeft het over een vertrouwensbreuk, omdat de premier de brief geheim gehouden heeft.

Premier Benediktsson wist naar verluidt in juli al van het bestaan van de brief, maar had er niets over gemeld. Toen een parlementaire commissie de zaak van het eerherstel begon uit te spitten, raakte de betrokkenheid van de premier bekend.

Daarop besliste de kleine coalitiepartner Björt Framtid ("Stralende toekomst"), de samenwerking stop te zetten. Na amper negen maanden is de coalitie dus ten val gekomen. Benediktsson liet gisteren al weten dat hij in november al naar de stembus wil. President Johannesson heeft dat verzoek nu ingewilligd.

Meest gelezen