Reynders: "We zitten aan onze limieten als het over belasten van kapitaal gaat"

Vicepremier Didier Reynders, MR,  wil geen extra kapitaalbelastingen meer invoeren. Dat zegt hij in enkele kranteninterviews. 

Als het van de Franstalige liberalen afhangt, worden geen extra vermogensbelastingen meer ingevoerd. Vicepremier Didier Reynders zegt in gesprekken met De Tijd en Het Laatste Nieuws dat hij weliswaar voorstander is van meer fiscale rechtvaardigheid maar dat meer belastingen op kapitaal niet kunnen.

" We zitten aan onze limieten als het over het belasten van kapitaal gaat. De roerende voorheffing is de voorbije jaren verdubbeld van 15 naar 30 procent. Nu komt de effectentaks daar nog eens bij. Het gaat om belastingen die door dezelfde mensen worden betaald."

Nu is het gedaan."

Didier Reynders, vicepremier MR

Effectentaks

De partij van Reynders, MR, keurde nochtans die effectentaks mee goed. "Voor ons was dat geen prioriteit. Er was een vraag van CD&V en er is een antwoord. Maar nu is het gedaan," zegt hij daarover.

De effectentaks was een voorstel van CD&V voor meer fiscale rechtvaardigheid. Iedereen die belegt in aandelen, obligaties, kasbons of fondsen heeft een effectenrekening . Staat er meer dan 500.000 euro op je effectenrekening dat zal je een taks van 0,15 procent moeten betalen. 

Hij waarschuwt ook dat we naar onze buurlanden moeten kijken, als we kapitaal in ons land willen houden. In de landen rondom ons zijn ze net de kapitaalbelastingen aan het afbouwen. "In Frankrijk heeft president Emmanuel Macron een limiet van 30 procent ingevoerd voor kapitaalbelasting. We mogen niet blind zijn voor wat in andere landen gebeurt."

De opbrenst van de effectentaks wordt nu geraamd op ongeveer 250 miljoen euro. Maar niet iedereen is er van overtuigd dat dit realistisch is.  Een tariefverhoging kan niet, als het van vicepremier Reynders afhangt.

Meest gelezen