Sprankeltje hoop voor natuurbeschermers: uitgestorven tijgersoort mogelijk gespot in Indonesië

Parkwachters in Ujung Kulon National Park, in het westen van het Indonesische eiland Java, hebben vorige maand een bijzondere katachtige gefotografeerd. Mogelijk gaat het om een Javaanse tijger, een soort die veertig jaar geleden uitgestorven is verklaard.

De foto's van het roofdier, die eerder deze week werden vrijgegeven, zijn een sprankeltje hoop voor natuurbeschermers wereldwijd. "Dit was ooit een habitat van de Javaanse tijger", verklaarde Mamat Rahmat, het hoofd van de natuurbescherming in Ujung Kulon National Park, aan lokale media. "We hopen dat ze er nog steeds zijn."

"Als het een tijger is, is het supergroot nieuws", zegt ook Gert Polet, hoofd soortenbescherming van het Wereld Natuur Fonds Nederland, aan NOS. "Het gaat heel slecht met de tijgers, er zijn al drie ondersoorten uitgestorven. Als de Javaanse tijger het toch heeft overleefd, zou dat het bewijs zijn dat je niet moet opgeven in de natuurbescherming."

"95 procent zeker een luipaard"

Het WNF gaat nu met camera's op zoek naar het dier. Maar ondanks hun enthousiasme schatten experts de kans dat het effectief om een Javaanse tijger gaat bijzonder klein. "Op stilstaande beelden lijkt het inderdaad op een tijger", zegt Wulan Pusparini, tijgerexpert van de Wildlife Conservation Society. "Maar in beweging lijkt het meer op een luipaard", besluit ze.

Javaanse luipaarden zijn sinds 2008 een extreem bedreigde diersoort en worden zelden in het wild gezien. Deskundigen van de Indonesische afdeling van het WNF weten "95 procent zeker" dat het om zo'n luipaard gaat. Polet is iets optimistischer, maar ook hij acht de kans dat het een tijger betreft niet hoger dan 20 procent.

Om uitsluitsel te geven, hopen de deskundigen op een scherpere foto, bijvoorbeeld van de cameravallen die nu al gebruikt worden om de neushoorns in het gebied in de gaten te houden (zie foto onderaan). Een pluk haar zou nog beter zijn, dan kan DNA-onderzoek gedaan worden. Tot dat gelukt is, blijven de natuurbeschermers hopen, zegt Polet aan NOS. "Je weet het nooit. Er gebeuren vreemde, interessante dingen in de natuur."

Ontwricht ecosysteem

Java is ongeveer vier keer zo groot als België en met meer dan 145 miljoen inwoners één van de dichtst bevolkte eilanden ter wereld. Het Indonesische eiland kende oorspronkelijk een bijzonder kostbaar ecosysteem, waar duizenden zeldzame soorten dieren en planten gedijden.

De explosieve bevolkingsgroei, massale jacht en grootschalige houtkap en landbouw vormen echter een steeds grotere bedreiding voor Java's rijke biodiversiteit. Als gevolg daarvan zijn de voorbije decennia verschillende soorten uitgestorven, waaronder - waarschijnlijk - de Javaanse tijger en Javaanse olifant.

Om de resterende bedreigde diersoorten te beschermen zijn op Java een aantal nationale parken opgericht. Zo biedt het Nationaal Park Ujung Kulon, op de uiterste zuidwestpunt van het eiland, een toevluchtsoord voor de laatste populatie Javaanse neushoorns en - hopelijk - Javaanse tijgers.

Meest gelezen