Videospeler inladen...

Varoufakis: "Ik kan Griekse crisis in 3 maanden oplossen"

Yanis Varoufakis, de flamboyante professor economie die tussen januari en juli 2015 (in volle crisis) minister van financiën van Griekenland was is terug. Hij wil zich opnieuw met politiek bezighouden én hij heeft ook een boek uit over zijn passage als minister van financiën. "Volwassenen onder elkaar" zo heet het boek, waarin hij stevig uithaalt naar zijn vroegere collega's.

Varoufakis probeert, na twee jaar, opnieuw op het politieke toneel te komen. Met de linkse beweging "DiEM25" wil hij over heel Europa mensen mobiliseren om te wegen op het beleid. Al is Varoufakis niet duidelijk of dat ook betekent dat de beweging aan verkiezingen zal deelnemen. "Verkiezingen zijn een deel van het democratische proces. Helaas laten verkiezingen, zoals Wolfgang Schäuble me zei tijdens een eurogroep, niet toe om ook maar iets te veranderen" zegt Varoufakis in een interview met VRT NWS.

In dat interview haalt Varoufakis ook opnieuw uit naar het beleid van de eurogroep, dat het nagenoeg failliete Griekeland de voorbije jaren hervormingen en besparingen oplegde in ruil voor geld. "Bankroet zijn betekent dat je inkomen niet volstaat om je leningen terug te betalen. Maar je krijgt nieuwe leningen, maar op voorwaarde van een nog kleiner inkomen - dat dus al niet voldoende was. En met dat kleiner inkomen moet je dan de oude en de nieuwe leningen terugbetalen. Hoe oud moet je zijn om te begrijpen dat dit irrationeel is."

Varoufakis zelf beweert het recept te hebben om Griekenland economisch er weer bovenop te krijgen. "Wanneer we een schuldherschikking hebben, lagere taksen kunnen heffen, een investeringsbank en een 'bad bank' oprichten lukt dat binnen de drie maanden."

Zijn vroegere partijgenoot, de radicaal linkse premier van Griekenland Alexis Tsipras, is daar volgens Varoufakis niet meer toe in staat. 

Hij heeft mijn raad niet opgevolgd wanneer hij dat moest doen. En ik geloof dat zijn legitimiteit daar gestopt is, om nooit meer te herstellen." 

Yanis Varoufakis

Meest gelezen