Nicolas Maeterlinck

Wouter Beke: "N-VA doet er alles aan om kiezers van Vlaams Belang bij zich houden"

In een interview in Het Nieuwsblad blikt CD&V-voorzitter Wouter Beke vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen die over een dik jaar plaatsvinden. "Kwaliteit van het leven" wordt het argument om kiezers ervan te overtuigen dat CD&V nodig is in de Wetstraat en de
Dorpsstraat.  

"Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 hadden we 26 procent van de stemmen, we hebben 137 burgemeesters, we zitten in het bestuur van 70 procent van de steden en gemeenten. In 2018 zal de verkiezingsuitslag psychologisch belangrijk zijn, maar voor mij gaat het vooral om de mensen en de keuze die ze maken. Kiezen zij voor een duidelijk project dat de mensen verbindt en de samenleving versterkt, of kiezen ze voor een model waarbij voort­durend tweedracht wordt gezaaid?”

Beke wil de gemeenteraadsverkiezingen in ieder geval niet 'nationaliseren'. "Dit zijn en blijven lokale tests voor steden en gemeenten. Maar we gaan dat wel vanuit een overkoepelend verhaal doen. Daarin stellen we de kwaliteit van het leven centraal. Het is zoals een huis bouwen. We hebben de fundamenten gegoten door met de federale regering meer jobs te creëren en de veiligheid te versterken, nu bouwen we daarop verder door de kwaliteit van het leven te verbeteren. Dat gaat over de combinatie van werk en gezin, het welbevinden op school, of een veilige en leefbare buurt.”

"Mensen zijn de polarisering beu"

De CD&V-voorzitter ziet verschillen met de manier waarop andere partijen omgaan met "de kwaliteit van het leven". "Ik zie hen toch voorstellen doen die de kwaliteit van het leven verminderen. Kijk naar de pensioendiscussie, waarbij werkloze 50-plussers minder pensioenrechten zouden krijgen. Of veiligheid, waarbij zowel repressie als preventie belangrijk is. Ik zie partijen die alleen het één willen, en besparen op het ander."

"Er is een hele groep mensen die de dagelijkse polarisering beu is. Dit is ook geen soft verhaal. Ons uitgangspunt is dat er duidelijke grenzen zijn aan de samenleving. Iedereen die deze overschrijdt, moet streng worden aangepakt. Maar tegelijk moet iedereen die zich aan de regels en de normen houdt een eerlijke kans krijgen."

"Wij deliveren meer in de regering"

"N-VA is in 2014 groot geworden door Vlaams Belang leeg te vreten, nu doen ze er in hun discours alles aan om die kiezers voor zich te blijven winnen. Dat zie je goed aan de tweets van Theo Francken. We voeren met de regering een centrum­beleid, maar zij vertalen dat in een rechts discours. Dat is hun keuze. Het enige voordeel is dat dit het verschil tussen de twee partijen alleen maar duidelijker maakt. De vraag is alleen of je zo het samenleven duurzaam verbetert."

N-VA en CD&V verdedigen het beleid van dezelfde federale regering, maar N-VA roept harder en lijkt CD&V zo te overstemmen? "Dat klopt, maar wij deliveren wel meer in de regering. Zo is vriend en vijand onder de indruk van het palmares dat Koen Geens kan voorleggen op het vlak van justitie en veiligheid. Hetzelfde geldt voor Kris Peeters op Werk, met de creatie van jobs en de maatregelen voor werkbaar werk."

Meest gelezen